Jumătate din adolescenții din țară au probleme de greutate. Ce au descoperit viitorii medici moldoveni
Obezitatea infantilă, adică la copii, a devenit o problemă reală peste tot în lume. La nivel global aproximativ 17% dintre copiii cu vârste cuprinse între doi și 19 ani sunt obezi. În plus, în țările din Uniunea Europeană și SUA s-a ajuns ca unul din trei copii să aibă o greutate peste limita normală. Studenții de la Facultatea de Medicină și Științe Biologice din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava au desfășurat o campanie de depistare, conștientizare și prevenție a obezității infantile. Jumătate din adolescenții din țară, care au participat la campanie, au probleme de greutate.
Nici țara noastră nu stă foarte bine în ceea ce privește excesul ponderal la copii. Pe parcursul a 6 săptămâni, studenții au evaluat 418 elevi cu vârste cuprinse între 7 – 15 ani, cu o pondere ușor mai ridicată a fetelor (50,24%) comparativ cu numărul de băieți (49,76%). În urma evaluării clinice nutriționale, s-a constatat că 46% dintre elevi au exces ponderal. Mai exact, 102 elevi sunt supraponderali (24%), 91 elevi prezintă obezitate (22%), 10 elevi (2%) sunt subponderali și doar 215 elevi (52%) sunt normoponderali.
„În cadrul acestei campanii, studenții de la specializarea Nutriție și Dietetică, împreună cu specialiștii în domeniu, dietetician Bălănucă Daniela și nutriționist Chauciuc Carmen, au observat factorii implicați în obezitatea infantilă (genetici, de nutriție, psihologici, endocrini și sedentarismul). Și, au contribuit la prevenție, prin informarea corectă a elevilor și a părinților acestora în ceea ce privește implicațiile obezității infantile pe termen lung”, transmit reprezentanții instituției de învățământ.
Obezitatea nu e doar o problemă de aspect fizic
Rezultatele arată că există o lipsă de educație nutrițională atât a părinților, cât și a copiilor. De asemenea, mai multe probleme au fost descoperite la copiii care vin din mediul urban. Gradul ridicat de digitalizare, care predispune la sedentarism, e unul din motivele pentru care rezultatele arată așa. Totodată, reclamele agresive la anumite alimente și băuturi nesănătoase se numără printre motivele pentru care copiii ajung să atingă greutăți anormale.
Oamenii trebuie să înțeleagă că să fii obez înseamnă că te expui la anumite boli. Nu doar că nu arăți bine din punct de vedere fizic. „Obezitatea la copil nu reprezintă doar o problemă de aspect fizic. Excesul ponderal al copilului persistă frecvent până la vârsta adultă, cu o rată de până la 80%. Astfel, implicațiile fizico – patogenice și metabolice ale obezității sunt de durată. Și determină apariția altor afecțiuni cronice, cu costuri ridicate pentru societate. Cum ar fi: boli cardiovasculare, creșterea rezistenței la insulină și apariția diabetului zaharat de tip 2, dislipidemie, steatoză hepatică, anomalii menstruale, afecțiuni ale pielii, sindrom de apnee în somn și probleme ortopedice”, mai transmit reprezentanții Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
Dicționar
Dislipidemie: modificare, în exces sau în deficit, a concentrației lipidelor sangvine.