Roboții adună plasticul din oceane. Invenția unei companii olandeze
Roboții adună plasticul din oceane. Deși sună parcă ieșit dintr-un film science-fiction, aceasta este realitatea în Țările de Jos. O companie olandeză a descoperit o metodă inedită de a combate poluarea cu plastic.
Milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an. Acest lucru cauzează moartea a o mulțime de plante și de animale marine. Fiind o criză cu care se confruntă toată planta, multe companii de pe glob încearcă acum să dezvolte noi metode și dispozitive pentru a reduce cantitatea de plastic din ape.
Una dintre ele este compania neerlandeză RanMarine. Aceasta a dezvoltat o dronă acvatică de 157 de centimetri. Scopul ei este să înoate în ape și să aducă deșeurile înapoi pe uscat pentru a putea fi recoltate.
Inventatorii s-au lăsat inspirați de balena rechin atunci când au proiectat harnicul roboțel. Acest animal înoată cu gura larg deschisă pentru a prinde hrană. În același fel funcționează și drona acvatică care a și primit numele de WasteShark („rechinul de deșeuri”). Conform RanMarine, ea poate colecta într-o singură tură 160 de litri de reziduuri, plante plutitoare și alge.
„Este esențial să colectăm plasticul înainte să ajungă în oceane. Odată ce ajunge în apele mari, el se descompune în bucăți tot mai mici, devenind foarte greu de recoltat. Colectarea plasticului în apropierea malului este și mai ușoară, dar și mai puțin costisitoare”, a declarat conform euronews Nancy Wallace, directorul Programului de Deșeuri Marine din cadrul Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice a Statelor Unite.
„Toate aceste deșeuri nu ar trebui să existe în primul rând”
O altă companie care și-a propus să curețe oceanele globului este AlphaMERS din India. Aceștia au dezvoltat o metodă necostisitoare de a recolta plasticul. Este vorba despre o instalație de garduri de fier amplasate pe suprafața râurilor. Acestea sunt instalate în prezent în opt orașe indiene și colectează dozele de aluminiu ce plutesc.
Sistemul este instalat în așa fel încât să direcționeze plasticul și aluminiul plutitor către maluri. Astfel, reziduurile pot fi colectate cu ușurință de către camioanele de gunoi. În Chennai, un oraș din sud-estul Indiei, opt astfel de instalații au colectat doar în anul 2018 2.200 de tone de plastic și alte 19.800 de tone de alte deșeuri plutitoare.
„Toate aceste dispozitive și sisteme ne ajută foarte mult. Cu toate astea, ideal ar fi să nu existe deșeuri în primul rând. Trebuie să găsim soluții de a genera mai puțin gunoi. Acest lucru este valabil atât pentru noi, consumatorii, cât și pentru companiile din industrie”, a adăugat Nancy Wallace.