COMORILE MUZEELOR. Fryderyk Chopin, viața și opera
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre „Fryderyk Chopin, viața și opera”. Această expoziție organizată de Muzeul Național al Bucovinei în colaborare cu Institutul Polonez din București își propune să prezinte publicului viața unuia dintre cei mai importanți compozitori ai perioadei romantice.
Muzeul Național al Bucovinei propune publicului o nouă expoziție interesantă. Aceasta este organizată în colaborare cu Institutul Polonez din București și este dedicată unuia dintre cei mai mari pianiști și compozitori ai epocii romantice, și anume Fryderyk Chopin.
„Fryderyk Chopin, viața și opera” prezintă, în cele 24 de panouri, viața și creația compozitorului polonez. Ea este deschisă la Muzeul de Istorie, până în data de 10 iulie 2022. Institutul Polonez din București a pregătit versiunea în limba română a expoziției realizate de Institutul Fryderyk Chopin din Varșovia.
C geniu, devenit popular în rândul aristocrației
Un element caracteristic al operelor lui Chopin îl reprezintă exprimarea aprofundată și inspirația din modelele stilistice ale muzicii populare poloneze. Talentul său a fost descoperit când avea doar câțiva ani. Mențiunile despre copilul geniu au încântat rapid aristocrația și pasionații de muzică din Varșovia.
Pe 5 noiembrie 1830, compozitorul de origini poloneze și-a părăsit țara pentru totdeauna. După ce a călătorit timp de o perioadă lungă, acesta a ajuns într-un final în Paris.
În ciuda faptului că a trăit în străinătate, Chopin a rămas mereu cu inima și mintea în țara sa natala. El a menținut relații strânse cu intelectuali polonezi precum Adam Mickiewicz, Julian Ursyn Niemcewicz și Ciprian Kamil Norwid.
Aflat în pragul morții, compozitorul romantic a cerut ca, după ce se va stinge din viață, inima sa să-i fie trimisă la Varșovia. Deasupra plăcii comemorative amplasate la monumentul său din Biserica Sfintei Cruci din capitala Poloniei se află citatul din Evanghelia după Matei: „Acolo unde este comoara ta, acolo va fi și inima ta”.