PRIN LUMEA MODEI. Povestea grupului de designeri Antwerp Six, cei mai cunoscuți de pe scena belgiană
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre grupul de designeri Antwerp Six, cei mai cunoscuți de pe scena belgiană.
Grupul Antwerp Six s-a format în jurul anilor 1980 având în componență șase designeri, toți studenți la faimoasa Academie Regală de Arte Frumoase. Este vorba despre Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs și Marina Yee. Pe atunci moda nu cunoștea digitalul, ceea ce însemna că nu oferea multe oportunități. Grupul celor șase designeri s-a format spontan, dar frumos. Astăzi membri lui își amintesc cu drag de momentele și persoanele de la începutul acestei povești.
De exemplu, printre cele mai frumoase amintiri ale lui Ann Demeulemeester se numără o persoană: „Mary Prijot, femeia care a fondat Academia, este o persoană pe care nu o voi uita niciodată. Era foarte strictă, dar îmi plăcea de ea. A trebuit să-ți dovedești cu adevărat valoarea. A fi bun nu era suficient. Dacă nu era de acord cu ideile tale, însemna că aveai o problemă. Timp de patru ani a trebuit să o conving că am avut dreptate. În plus, era foarte clasică: când mă prezentam la ore cu părul despletit, mă trimitea să mi-l aranjez într-o împletitură franțuzească. Acest lucru m-a făcut să mă răzvrătesc: voiam să fac lucrurile în felul meu. Dar ea mi-a dat o putere incredibilă”, povestește Ann Demeulemeester, conform elle.com.
Cum s-a format legătura între cei șase designeri
Sentimentul de revoltă în anii studenției a fost simțit de toți cei care au format, în cele din urmă grupul Antwerp Six. Practic, acest lucru i-a unit. „Am învățat mult mai multe revoltându-ne împotriva profesorilor, încercând să aflăm cât de departe putem merge împotriva limitelor care ne erau impuse. Prijot avea o viziune proprie strictă: blugii erau pentru săraci, Chanel era cel mai bun designer din lume, iar genunchii erau cea mai urâtă parte a corpului unei femei, așa că nu trebuiau să fie arătați. Veneam cu toții din diferite părți ale Belgiei, fiecare cu propriul său trecut. A fost interesant să combinăm stiluri și gusturi diferite, sau poate să facem exact opusul și să generăm o confruntare. Grupul nostru s-a format într-un mod foarte spontan”, spune Dries Van Noten, conform aceleași surse.