Cine a fost Pippo Spano? Aflați la Muzeul Național al Banatului
Mâine, 23 iunie, la Timișoara, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia, de la ora 12:00, sunteți invitați la o conferință dedicată lui Filippo Scolari. Asta e o oportunitate de a afla cine a fost Pippo Spano, nu mai e numit. Evenimentul e organizat de Muzeul Național al Banatului (MNaB), iar prezentarea va fi făcută de istoricul Ioan Hațegan.
Conferința e mai specială decât credeți. Ea are loc în cadrul expoziției „O privire spre viitor – 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini”, un proiect inițiat de Călin Timoc, muzeograf al MNaB. Puțină lume a auzit de Filippo Scolari, însă acest om e catalogat drept „un om al Renașterii”. El e cunoscut și ca Pippo Spano sau Ozorai Pipo și s-a născut în anul 1369 în Florența. Conform reprezentanților MNaB, Filippo Scolari a fost, în perioada 1404 – 1424, în vremea regelui Sigismund al Ungariei, comite de Timiș. Mai multe despre el povestește Ioan Hațegan.
„Va reintroduce liniștea, va acționa pentru dezvoltarea economică și comercială a zonei. Este un foarte bun administrator, un bun diplomat dar și un excelent comandat militar. Va conduce cu mână forte timp de decenii toate comitatele bănățene, salinele și minele regatului, va fi mare vistiernic regal, iar economia se va înviora, chiar în condițiile în care ofensiva otomană va continua la hotarele dunărene ale Banatului”, povestește istoricul. Filippo Scolari a trăit 57 de ani, acesta murind în 1426, la Lipova, Arad. În semn de recunoaștere pentru meritele sale, acesta a fost îngropat Székesfehérvár, alături de regii maghiari. La funeraliile sale a participat și însuși regele Sigismund.
Despre Ioan Hațegan
Istoricul Ioan Hațegan e o persoană importantă și, cum îl numesc reprezentanții MNaB, e „un om de toată povestea”. Cei care vor merge la conferință mâine se vor întâlni cu el. „Am terminat școala în ʼ67 la Sânnicolau Mare. Eram bun la istorie, ca să nu zic cel mai bun. Am picat la admitere unde erau 20 de locuri la istorie la Cluj pentru că eram prea încrezător și repezit. Atunci, un vecin mi-a spus: ‹De ce nu te duci în afară să înveți?› M-am dus, am intrat, bineînțeles, după primii 4 și nu se mai punea problema că venea armata. Şase ani de facultate s-au scurs, timp în care am fost profesor suplinitor 4 ani la generală și 2 ani la licee.
În ʼ73 când am terminat facultatea, eram în concediu. Vine fostul meu coleg de clasă, de bancă, ziarist și zice: ‹Măi, uite, du-te pentru o lună la Muzeu ca ghid!› Am rămas acolo 12 ani! Acolo am învățat meserie, pentru că nimeni nu-mi dădea șanse să fac cercetare științifică. Am fost prima generație de conservatori de patrimoniu din România, care aveau cursuri la București și la Peleș”, povestește istoricul Ioan Hațegan.
Dicționar
Vistier: titlu dat marelui dregător care avea în grijă tezaurul țării, repartizarea și încasarea dărilor; persoană care purta acest titlu; vistiernic.