Voi știți ce s-a întâmplat azi fix la ora 12:14? Sunt multe de spus
În fiecare an există câteva zile în care se întâmplă lucruri deosebite. Azi, 21 iunie, e una din acele zile. Voi știți ce s-a întâmplat azi, fix la ora 12:14? A avut loc un eveniment important, și anume solstițiul de vară.
Din punct de vedere calendaristic, vara a început în 1 iunie, chiar de Ziua Copilului. Ei bine, azi, solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice. Asta înseamnă că durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, adică 15 ore și 32 de minute, iar noaptea va avea o durată de numai opt ore și 28 de minute.
Prin definiție, conform Dicționarului Explicativ Român, solstițiu înseamnă fiecare dintre cele două momente ale anului când Soarele se află la cea mai mare înălțime față de ecuator. Datele corespunzătoare acestor momente sunt 21 iunie și 22 decembrie, marcând ziua cea mai lungă, respectiv cea mai scurtă din an. „După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe sa scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers”, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București.
Tradiții și superstiții
De acest eveniment astronomic se leagă și câteva tradiții și superstiții. Oamenii obișnuiau să organizeze petreceri și să se bucure astfel de cea mai lungă zi din an. Cum făceau asta? Aprindeau un foc mare și se distrau în jurul lui. Ziua de 21 iunie mai e considerată și zi de răscruce, moment în care pot avea loc schimbări importante. Tradiția spune că cei care doresc să aibă parte de belșug și noroc tot anul trebuie să facă o baie într-un râu sau un lac. Se zice că în ziua solstițiului de vară apa are puteri magice, vindecătoare. Se mai spune, de asemenea, că în această zi dorințele pot deveni realitate, mai ales dacă se rostesc din suflet. În popor această zi este legată și de Sărbătoarea Sânzienelor. Despre aceste plante am vorbit chiar ieri, aici.
În funcție de anotimp, solstițiul ne spune care e cea mai lungă sau cea mai scurtă zi din an. Avem însă și un fenomen astronomic care ne spune când ziua e egală cu noaptea. Acesta se numește echinocțiu și are loc de două ori pe an: 20 sau 21 martie și 22 sau 23 septembrie.