Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, pledoarie pentru mai mult sport în școli: „Copiii nu mai știu să alerge!”
De câte ori avem ocazia vă spunem cât de important e sportul. Și nu sunt vorbe în vânt. Inclusiv orele de sport de la școală sunt importante. Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, și-ar dori să se facă mai mult sport în școli. „Copiii nu mai știu să alerge”, spune ea.
Elisabeta Lipă e o personalitate importantă a României. Sportiva a debutat la vârsta de 19 ani, la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles. Aceasta a obținut cinci medalii de aur, două de argint și una de bronz la șase olimpiade, și tot ea a fost, de 25 de ori, campioană a României. În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de către Federația Internațională de Canotaj „cea mai bună canotoare a secolului”. Timp de doi ani, în perioada 2015 – 2017, Elisabeta Lipă a fost ministrul Tineretului și Sportului, iar în prezent e președintele Federației Române de Canotaj.
Invitată la podcastul Mirelei Vaida, Elisabeta Lipă a abordat și subiectul sportului în școli. În acest moment în programa școlară se regăsesc două ore de sport. Problema este că această disciplină e considerată a fi mai puțin importantă, dovadă fiind multitudinea de elevi scutiți de la aceste ore. „Sportul e trecut la „și altele”. Nu! Sportul e o materie de bază. Sportul, lecția de educație fizică, ar trebui predată în școală, profesorul ar trebui să aibă caiet de lecții, ca la orice altă materie.
Copiii noștri nu știu să alerge, nu știu să meargă, copiii noștri au gențile alea de nici un om matur nu le merge la serviciu. Părintele vine cu scutiri. Sportul nu înseamnă performanță. Să se înțeleagă. Sportul înseamnă sănătate! Performanța o fac cei care au talent”, a spus Elisabeta Lipă în cadrul podcastului Vai’da.
Mesajul sportivei pentru părinți
Elisabeta Lipă a ajuns la concluzia că părinții au devenit mult prea protectori. De asemenea, aceasta atrage atenția asupra faptului că făcând sport copiii vor fi mai receptivi la materiile considerate principale de toată lumea. „Părinții au ajuns atât de protectori, exagerat de protectori, încât copilul, la un moment dat, crede că așa este normal. Ca mama și tata să îl susțină la școală, mama și tata să-l susțină și după școală, că el trebuie să doarmă, să se odihnească mai mult că face mama sau tata munca în locul lui.
La școală, ca să revin în zona mea, sport mai puțin. Eu, într-un timp, am avut senzația că sportul omoară. Clase întregi scutite de sport. Să nu faci prima oră că transpiri și răcești, stai ud la școală… De parcă nu poți să-ți iei un tricou în geantă și să te schimbi ca să nu stai ud. Părinții nu realizează că atunci când copilul își consumă energia într-un mod constructiv, el dă randament mult mai mare la română, matematică, așa-zisele materii de bază”, a mai spus aceasta în cadrul aceluiași podcast.
Dicționar
Pledoarie: apărare, susținere orală sau scrisă a unei cauze, a unei idei, a unei teze etc.