Invențiile au schimbat viața oamenilor. Acul de cusut, o invenție de zeci de mii de ani
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre acul de cusut, o invenție de zeci de mii de ani.
Dacă săptămâna trecută am vorbit despre mașina de cusut, săptămâna aceasta ne-am gândit să vă vorbim despre acul de cusut. Practic, de la el a pornit totul. Mașina de cusut a fost inventată pentru a ușura munca. Prea multe informații despre ace nu există, dar sunt totuși cunoscute câteva date. Conform sfneedleworkanddesign.org, cel mai vechi ac pe care îl cunoaștem datează de acum aproximativ 60.000 de ani. Acesta a fost realizat din os de animal, cel mai probabil de pasăre. Descoperirea a fost făcută în Africa de Sud. Alte ace realizate din os și fildeș au fost descoperite în Slovenia, Liaoning, China și Rusia, datând de acum 45.000 – 30.000 de ani. Primul ac cu ureche, adică acel orificiu prin care se bagă firul de ață, datează de acum aproximativ 25.000 de ani.
Acele de cusut, obiecte care marchează evoluția omenirii
Deși vorbim despre niște obiecte mici, care provin din diferite climate și culturi, ele indică o perioadă în care oamenii s-au modernizat. Acele de cupru armenești, de exemplu, care datează din aproximativ 7.000 î.Hr., marchează dezvoltarea utilizării metalelor, o evoluție majoră în tehnologia umană. Pe de altă parte, primele ace de cusut au fost cruciale pentru supraviețuirea speciei umane. Ele i-au ajutat pe primii oameni să construiască haine mai mulate din blănuri și piei de animale pentru a se proteja de intemperii în timpul celei mai recente ere glaciare.
Broderiile, adică acele cusături ornamentale, au apărut mai târziu. Cel mai vechi exemplu cunoscut de broderie a fost găsit în Rusia, datând de acum aproximativ 30.000 de ani. Cu toate acestea, se acceptă pe scară largă că broderia s-a dezvoltat mai întâi în Asia de Sud / Centrală și în Orientul Mijlociu. Documente din China, din timpul perioadei statelor războinice, în jurul anului 220 î.Hr., descriu practica de „a face decorațiuni cu acul”, sau iuhua / zhahu, ca fiind o tradiție străveche. Cel mai vechi exemplu existent de broderie de mătase chinezească provine dintr-un mormânt din Mashan, în provincia Hubei, datând din jurul secolului al IV-lea î.Hr.
Dicționar
Intemperie: stare atmosferică neprielnică, dăunătoare; vreme rea (cu ploaie, vânt, viscol).