Cum s-au implicat copiii din Brașov în proiectul „Orașul Stalin pe înțelesul tuturor”
Un număr de 850 de fotografii făcute de copii și peste 100 de obiecte cu valoare muzeală au fost strânse de la brașoveni din fostul ”Oraș Stalin”, în lunile care au trecut. Muzeul Județean de Istorie Brașov a mobilizat întreaga comunitate pentru această expoziție care mai poate fi vizitată doar luna aceasta.
„Orașul Stalin pe înțelesul tuturor” este cel mai recent proiect al Muzeului Județean de Istorie Brașov. Au fost donate sau date în custodie pentru expoziție obiecte cum ar fi radiouri, difuzoare, telefoane, articole vestimentare, cărți, ziare, tablouri, monede, hărți.
În paralel și copiii au fost implicați. Peste 150 de elevi din școlile gimnaziale nr. 1, nr. 27, nr. 30 și ,,Anatol Ghermanschi” din Brașov au făcut muncă de documentare: au întrebat bunici și vecini despre fostul Parc al prieteniei româno-sovietice (Parcul Central) sau ce era acela un cartier muncitoresc, au căutat prin locuințele familiei obiecte și fotografii din Orașul Stalin și au fost încântați să afle că fotografiile lor vor fi expuse în Muzeul din fosta Piață „23 August” (Piața Sfatului).
Expoziția de fotografie ,,Orașul Stalin pe înțelesul copiilor”, inclusă în expoziția principală, va fi ulterior itinerată în școlile participante la proiect.
”Instaurarea regimului comunist în România și primii ani de dictatură proletară au însemnat și redenumirea a aproape 12.000 de localități, străzi, uzine și fabrici din România după „părinții” comunismului mondial – Karl Marx, Friedrich Engels, Vladimir Ilici Lenin și Iosif Visarionovici Stalin”, arată reprezentanții muzeului. Astfel, dacă înainte de 1948 străzile cele mai importante din Brașov purtaseră numele membrilor Casei Regale (bulevardul Regele Ferdinand, strada Principele Carol, strada Regina Maria etc.), la scurt timp după instaurarea regimului comunist, străzile, parcurile şi pieţele centrale iau numele personalităților marxism-leninismului sau a unor personalităţi sovietice: Marx, Engels, Lenin, Stalin, generalul Voroşilov. ”Piața Sfatului din Brașov își schimbă numele în Piața „23 August”, iar parcul central devine „Parcul prieteniei româno-sovietice”. Fabricile primesc şi ele nume preluate din limbajul propagandei: „Steagul Roşu”, „Partizanul roșu”, „Dezrobirea”. Brașovul comunist a deținut fabrici de autocamioane, tractoare, rulmenţi, industrie militară, industrie chimică, confecţii și încălţăminte, produse cosmetice, industrie alimentară etc.. Fiecare platformă industrială a condus la ridicarea blocurilor de locuințe pentru muncitorii nou-veniți”, mai arată sursa citată.