Când devin copiii adulți? Creierul nostru se dezvoltă diferit decât credeam
Când devin copiii adulți? Această întrebare ar putea părea stranie. Cu toții știm că devenim adulți atunci când împlinim vârsta de 18 ani. Totuși, cine a stabilit că această vârstă este cea în care ne maturizăm complet? Devin copiii adulți peste noapte la aniversarea de 18 ani?
Din punct de vedere legal, oamenii devin adulți în România la vârsta de 18 ani. La acea vârstă, adolescenții primesc brusc dreptul de a conduce mașini, de a consuma alcool, de a vota, de a se înrola în armată și multe altele. Totuși, cum a fost aleasă această vârstă? Chiar devenim maturi în secunda în care împlinim 18 ani?
Ei bine, studiile ne arată că maturizarea creierului nostru nu funcționează în acest fel. Aparent, el se dezvoltă constant timp de mai multe decenii. Chiar și ritmul dezvoltării sale diferă de la individ la individ. Pe scurt, nu există o perioadă clară a copilăriei și nici una de adult din punct de vedere biologic.
Ce parte a creierului este responsabilă de maturitatea noastră?
Unul dintre principalele elemente responsabile de dezvoltarea noastră este cortexul prefrontal, o parte semnificativă a creierului. Acesta se ocupă de felul în care gestionăm interacțiunile sociale, emoțiile, comportamentele și planurile pe termen lung.
De asemenea, el este responsabil și de sistemul de recompense al creierului nostru, sistem foarte ușor de stimulat mai ales în perioada adolescenței. Totuși, această parte a creierului nu se oprește din crescut la vârsta de 18 ani. Studiile ne arată că maturizarea sa poate dura chiar mai mult de 25 de ani.
Cerebelul este o altă zonă care ne afectează maturitatea cognitivă. Spre deosebire de cortexul prefrontal, dezvoltarea cerebelului ține de mediul în care persoana crește.
„Cerebelul gemenilor identici nu este cu nimic mai asemănător decât cel al gemenilor non-identici. Din această cauză, noi credem că această parte a creierul este foarte influențată de mediu. Interesant este că cerebelul se modifică foarte mult în timpul adolescenței. Se credea despre el că este responsabil de coordonarea mușchilor noștri.
Acum, oamenii de știință au ajuns la concluzia că el este implicat în procesul nostru de gândire. Așa cum cineva poate să fie neîndemânatic din punct de vedere fizic, același lucru este valabil și din punct de vedere mental.
Abilitatea de a trece cu ușurință prin interacțiunile sociale din adolescență ține în mare parte de nivelul de dezvoltare a cerebelului”, a declarat conform PBS Dr. Jay Giedd, directorul secției de psihiatrie pentru copii în cadrul Spitalului pentru Copii Rady din San Diego, Statele Unite.
Merită un criminal de 20 de ani aceeași pedeapsă ca unul de 35?
Efectul pe care mediul îl are asupra cerebelului complică și mai tare întrebarea „când devin copiii adulți?”. Răspunsul depinde mult de tipul de copilărie pe cei mici l-au avut, dar și de experiențele individuale.
Pe lângă întrebările biologice, dezvoltarea cognitivă ridică și câteva întrebări filozofice. De asemenea, ne face să ne punem întrebări cu privire la modul în care pedepsim criminalii, mai ales bărbații tineri ale căror creiere, în medie, se dezvoltă cu doi ani mai târziu decât cel al femeilor de aceeași vârstă.
Faptul că aceștia aleg să participe la activități criminale sau violente poate fi un rezultat al faptului că creierul lor nu este încă pe deplin dezvoltat. În aceste circumstanțe putem pedepsi un bărbat de 20 ani precum unul de 35 de ani pentru aceeași faptă?
Societatea are nevoie de o definiție mai clară a maturității
Majoritatea țărilor au sisteme diferite de pedeapsă când vine vorba despre minori și majori. Aceste sisteme funcționează pe ideea că adulții și copiii percep diferit faptele pe care le comit.
Din această cauză, de ce vârsta de 18 ani este cea care face diferența între un criminal copil și unul adult, ci nu nivelul de maturitate al creierului în sine. Știința ne arată clar că vârsta de 18 ani nu este cea în care creierul nostru este pe deplin matur.
„Oricare ar fi răspunsul, societatea are nevoie de o definiție a maturității pentru a putea face mai bine diferența între copii și adulți. Ce vreau să spun este că în prezent, această tranziție de la copilărie la maturitate la vârsta de 18 ani este absurdă. Tranziția este mult mai complexă de atât și are loc pe perioada a trei decenii”, a declarat conform BBC Peter Jones, cercetător în cardul Universității Cambridge.