Atelier de film documentar pentru elevii de liceu. Până când te poți înscrie
Elevii din învățământul liceal sunt invitați să se înscrie, până în 28 iunie, la un atelier de film documentar lansat de Muzeul Național Cotroceni. Tinerii au ocazia de a învăța cum să realizeze materiale video scurte care să vizeze comunitatea din jurul cartierului Cotroceni, dar și a muzeului.
Atelierul propriu zis, numit Atelierul de film documentar Cotroceni IStory, se va desfășura în perioada 4 – 17 iulie. Timp de două săptămâni elevii vor avea parte de o introducere în arta documentară ca modalitate de înțelegere și prezentare a contextului, istoriei și poveștilor cartierului. În plus, pe baza noțiunilor teoretice, participanții la atelier vor învăța cum să realizeze materiale video.
„Sesiunile introductive în filmul documentar vor fi completate de „munca de teren“, de explorarea și identificare a temelor, fie din interiorul muzeului, fie din cartierul Cotroceni, care vor deveni subiectele viitoarelor filme documentare. Următoarele întâlniri ale atelierului vor fi dedicate activităților de producție și post – producție a scurtmetrajelor realizate de participanți. Prin intermediul artei documentare, tinerii vor avea ocazia să descopere cartierul Cotroceni, să afle istoria sa și a muzeului și să înțeleagă relația pe care locuitorii o au cu spațiul din jurul lor. Atelierul Cotroceni IStory este susținut de Elena Borcea, regizor și antropolog, și se va desfășura în perioada 4 – 17 iulie, la Muzeul Național Cotroceni”, transmit reprezentanții instituției.
La ce activități vor participa elevii
În cadrul proiectului tinerii au ocazia să treacă prin toate etapele de realizare a unui film documentar. Aceștia vor lua parte la următoarele activități:
Introducere în filmul documentar. Fundamentele și metodele de bază ale producției video;
Explorarea muzeului;
Explorarea cartierului. Fotografie și scurte filmări observaționale care au ca obiectiv identificarea tematicilor filmelor pe care participanții le vor produce în cadrul atelierului;
Pre-producție și producție efectivă. Analiza materialelor brute și selecție;
Montaj. Filmele documentare vor avea durată de 5 – 7 minute;
Vizionarea și analiza materialelor video rezultate.
Cei care vor să se înscrie la atelier o pot face, așa cum spuneam, până în 28 iunie, prin completarea unui formular disponibil aici. Pentru mai multe detalii se poate lua legătura cu organizatorii pe adresa de e-mail pce@muzeulcotroceni.ro.
Dicționar
Antropologie: știință care studiază originea, evoluția și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condițiile naturale și social – culturale.