Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Viermele de polistiren, noul aliat în lupta cu deșeurile
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre viermele de polistiren, noul aliat în lupta cu deșeurile. Cercetătorii speră că în viitor să ne folosim de abilitățile sale pentru a combate poluarea.
Natura ne oferă tot mai multe resurse pentru a lupta cu poluarea. Acum ceva timp am vorbit despre o bacterie care se hrănește cu plastic. Ei bine, cercetătorii australieni au făcut o nouă descoperire uimitoare. Este vorba despre un vierme care se hrănește cu polistiren.
Zopobas morio este o specie de cărăbuși. Nu el este eroul care ne va ajuta să luptăm împotriva deșeurilor, ci larva sa. Aceasta este cunoscută sub numele de viermele de polistiren.
În prezent, acest ciudat vierme este folosit în principal pentru hrănirea animalelor vii. Se pare însă că în curând el își va schimba “locul de muncă”. Noul studiu ne arată că acesta are abilitatea incredibilă de a digera polistirenul. Acest lucru se datorează unei enzime bacteriene din sistemul său digestiv.
Polistirenul este hrănitor pentru acești viermi
Pentru a testa cât de eficient este viermele de polistiren, cercetătorii i-au oferit diete diferite pe parcursul a trei săptămâni. Un grup de viermi a fost hrănit doar cu polistiren. Alt grup a fost hrănit doar cu tărâțe. Cel din urmă a fost nevoit să facă post.
„Am descoperit că viermii care au fost hrăniți cu polistiren nu doar că au supraviețuit, dar au luat în greutate mult mai mult decât restul”, a declarat conform Daily Mail Dr. Chris Rinke, conducătorul studiului. „Asta ne sugerează că viermii își pot obține energia din polistiren. Cel mai probabil, acest lucru se datorează microbilor din intestine.”
Sunt mici centre de reciclare
Folosindu-se de o tehnică numită metagenomică, adică studiul materialelor genetice recuperate direct din mediu, cercetătorii au putut descoperi mai multe enzime în viermi care au abilitatea de a degrada plasticul.
„Viermii de polistiren sunt un fel de mici centre de reciclare. Ei pot fărâma cu gura polistirenul ca mai apoi să-l folosească pentru a hrăni bacteriile din intestine”, a adăugat Dr. Rinke.
„Ulterior, viermii excretă bucăți mici de polistiren digerat pe jumătate. Din fericire, aceștia nu sunt mofturoși când vine vorba de mâncare. Ei se pot hrăni cu excrețiile de polistiren ale altor viermi. În acest fel, polistirenul trece prin mai multe procese de degradare, fapt ce ajută la eliminarea sa.”
Echipa de cercetători speră ca în viitor să putem să producem în masă aceste enzime care degradează plasticul.
Dicționar:
enzimă – compus organic care alimentează procesele de degradare sau digeste din animale, plante și microorganisme