Pentru elevii de clasa a VIII-a azi începe o săptămână plină de emoții. Aceștia au de susținut Evaluarea Națională, iar prima probă, cea la Limba și literatura română, are loc chiar azi, 14 iunie. ȘTIRI PENTRU COPII va publica subiectele pe care elevii le vor primi la ora 9:00.
UPDATE
La prima probă a Evaluării Naționale, la subiectul I A elevii au primit un fragment din „Toate pânzele sus”, operă scrisă de Radu Tudoran și un fragment din opera lui Cella Delavrancea, „Frânturi din viața lui Delavrancea”. Pe baza celor două texte elevii au avut de rezolvat nouă cerințe. Apoi, la subiectul I B, absolvenții de clasa a VIII-a au avut alte opt cerințe, ele fiind bazate pe gramatică.
La subiectul II elevii au avut de scris un text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinte cea mai frumoasă întâmplare din vacanță. Textul trebuie să conțină o secvență descriptivă, de minimum 30 de cuvinte, și o secvență dialogată, de minimum patru replici. Conținutul compunerii e notat cu 12 puncte, în timp ce pentru redactarea compunerii se acordă un maximum de opt puncte. Întreaga broșură cu subiectele și cerințele pe care le-au avut de rezolvat azi elevii a fost publicată de PRO TV și poate fi văzută aici.
ARTICOLUL INIȚIAL
Evaluarea Națională se desfășoară în perioada 14 – 30 iunie. Conform unui comunicat emis de Ministerul Educației, la nivel național s-au înscris 155.820 de absolvenți ai clasei a VIII-a. Examenul începe, așa cum spuneam, azi, cu proba la Limba și literatura română. Apoi, în 16 iunie, adică joi, elevii vor susține proba la Matematică. Ultima probă, cea la Limba și literatura maternă, are loc vineri, 17 iunie.
Primele rezultate vor fi afișate marți, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun / transmit contestațiile completează, semnează și depun / transmit și o declarație – tip. În aceasta se menționează că au luat cunoștință că nota acordată după contestație poate modifica, după caz, nota inițială. Prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții / reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.
Cum se desfășoară examenul
Accesul candidaților în unitățile de învățământ / centre de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.
„Precizăm că, la probele scrise ale Evaluării Naționale – 2022, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 25.464/11.02.2022 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale în anul 2022”, se arată în comunicatul de presă transmis.
Toate probele sunt monitorizate audio – video, iar după cum bine știți elevii nu au voie să intre în sala de examen cu vreun fel de materiale ajutătoare sau dispozitive electronice. Inclusiv ghiozdanele, gențile sau poșetele sunt interzise în sală. Toate bunurile personale vor fi lăsate într-o sală de depozitare stabilită de comisia din unitatea de învățământ.
Unde pot fi sesizate neregulile
În cazul în care se ivesc disfuncționalități, acestea pot fi raportate la un număr de telefon pe care Ministerul Educației îl pune la dispoziție. Numărul 0800801100 va fi disponibil pe durata probelor scrise. Adică în 14 și 16 iunie între orele 8:00 – 16:00, și în 17 iunie între orele 8:00 – 14:00.
Potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale absolvenților de clasa a VIII-a din județul Dâmbovița vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program pilot derulat în premieră în acest an. Pentru examenul de bacalaureat această pilotare se va desfășura în județul Călărași. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonim, atât în centrele de examen, cât și pe internet. De precizat că se va respecta Regulamentul general privind protecția datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Ele au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
„Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, se mai arată în comunicatul de presă transmis.