Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Echidna, furnicarul spinos
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre echidna, furnicarul spinos. Acest mamifer bizar este unul dintre cele mai vechi de pe glob. Cercetătorii încă încearcă să-l înțeleagă.
Echidna este un mamifer cu adevărat bizar. Micuțul animal este atât de diferit de celelalte încât încă îi pune pe gânduri pe cercetători și pe oamenii de știință. Datorită aspectului său, el mai este cunoscut și drept „furnicarul spinos”.
În timp ce multe alte specii au dispărut ori s-au transformat, acest animal a rămas neschimbat încă din preistorie. De asemenea, față de alte mamifere, femelele echidna depun ouă. Există cinci mamifere pe tot globul care fac asta. Este vorba despre patru specii de echidna și despre ornitorinc.
Nu vede foarte bine
Echidnele pot fi găsite în Australia, Tasmania și Noua Guinee, atât în zone înalte cât și în păduri și deșerturi. Ele sunt animale solitare. Perioada lor de activitate este atât ziua, cât și noaptea, în funcție de sezon și de sursele de hrană.
O echidnă are o față mică cu ochi minusculi și un nas lung. Ochii nu îl ajută pe animăluț să vadă foarte bine. El se bazează mai mult pe auz și pe miros, acestea oferindu-i toate informațiile necesare pentru a supraviețui.
Corpul său este acoperit de o blană închisă la culoare. La rândul său, blana este acoperită de spini. Spinii au culoarea bej și negru și o lungime de 5 centimetri. Ei îi permit echidnei să se camufleze în tufișuri.
Este un săpător excelent
Picioarele din spate ale echidnei sunt excelente pentru săpat. Lăbuțele au o gheară specială, care ajută animalul să își curețe spinii de gândaci și de noroi. Picioarele din față sunt puternice și pot săpa direct în pământ. De asemenea, cu ajutorul ghearelor din față, echidna distruge mușuroaiele de termite.
Echidna poate săpa o groapă la fel de rapid ca un om care se folosește de lopată. Atunci când începe să sape, ea nu se oprește până nu dispare complet sub pământ. Acest lucru le permite animalelor să se ferească de prădători. Ba chiar mai mult, odată ajunsă în groapă echidna se poate ghemui, transformându-se astfel într-o bilă țepoasă.
Precum furnicarii, echidnele nu au dinți. Ele se folosesc de limba lor lungă și lipicioasă pentru a prinde termite, insecte și viermi. Odată ce a descoperit hrana, echidna năvălește peste mușuroaie și nu se oprește până ce nu se satură. Echidna are o plăcuță pe cerul gurii și una la baza limbii cu care strivește mâncarea pentru a o putea înghiți.
Puii sunt în grija mamei mult timp
Perioada de împerechere a echidnelor este între iulie și august. Femela depune un singur ou pe an. Acesta are dimensiunea unui bob de strugure și este ținut într-un marsupiu care se află pe burta mamei.
După doar 10 zile, oul eclozează și mica echidnă vine pe lume. Când se naște, puiul are dimensiunea unui jeleu Haribo. Pentru a alăpta puiul, mama are în marsupiu glande speciale care secretă lapte.
Din fericire pentru mămică, puiul nu se naște cu spini. Acesta mai rămâne în marsupiu timp de 53 de zile, moment în care încep să-i crească blana și spinii. Asta nu înseamnă însă că este pregătit să iasă în lume. Timp de șapte luni, mama sa îl ține ascuns într-un bârlog și vine să-l hrănească o dată la 5 – 10 zile.
Curiozități despre echidnă
Echidnele sunt numite după o creatură din mitologia grecească. „Echidna” este cunoscută drept mama monștrilor.
Acest animal are a doua cea mai mică temperatură a corpului după ornitorinc, între 28 și 35 de grade C, putând să scadă până la 12.
Deși sapă foarte bine, echidna nu este un alergător foarte bun. Viteza sa este de numai 2,3 kilometri pe oră. Spre comparație, un om adult are o viteză medie de alergare de 24 de kilometri pe oră.