Elevii de gimnaziu, atrași să citească. O profesoară a avut o idee super
Fiind înconjurați de atâta tehnologie, uneori poate fi greu să-i faci pe copii să se apropie de lectură. Ei bine, o profesoară de la un liceu din vestul țării a reușit. Elevii de gimnaziu au fost atrași să citească prin intermediul unui proiect inedit numit Cercul de lectură „Copii de poveste”.
Finalul anului școlar a sosit și odată cu el s-a încheiat și primul modul al proiectului derulat la Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc. După patru ani de întâlniri literare inedite copiii înțeleg importanța lecturi. Și, în plus, s-au întâlnit cu cei care au dat naștere textelor și cărților. „Am început acest cerc de lectură în urmă cu patru ani, provocându-i la citit pe elevii mei de gimnaziu. Dincolo de orele să le numesc… clasice, în care ne-am „jucat” pe texte și am descoperit cărți și povești, am avut parte și de întâlniri foarte interesante cu oameni din zona literară și nu numai. Am fost convinsă că apropierea de literatură se face mult mai bine așa, întâlnind oamenii care o creează. Și am avut dreptate”, spune Luminița Ivan, profesor – coordonator al proiectului.
Întâlniri cu oameni importanți
În cei patru ani elevii s-au întâlnit, în cadrul Cercului de lectură, cu scriitori importanți precum Robert Șerban, Radu Pavel Gheo sau Bogdan Alexandru Stănescu. În plus, pentru participanți pandemia a fost benefică. Activitățile s-au desfășurat online, iar în acest fel copiii au putut cunoaște și alte personalități din alte părți ale țării.
„Întâlnirile noastre nu s-au limitat la creatori din zona literară. Tocmai pentru a le arăta copiilor care sunt avantajele lecturii, ne-am întâlnit și cu oameni care, datorită lecturii, s-au împlinit profesional: actori, jurnaliști și vloggeri. În plus, vă vine să credeți sau nu, pentru Cercul de lectură „Copii de poveste”, perioada pandemiei a fost una cât se poate de prolifică. Am profitat de faptul că internetul anulează distanțele și ne-am întâlnit online cu personalități care activează în alte orașe. De exemplu: vedeta ProTV Amalia Enache sau vloggerul Horia Sîrghi”, mai spune coordonatoarea proiectului.
Finalul clasei a VIII-a a concis cu ultima întâlnire în cadrul Cercului de lectură. Elevii au avut atunci parte de un spectacol de improvizație susținut de actorii Robert Pavicsits (Arad) și Dragoș Muscalu (București) din trupa Just Push Play. Cercul de lectură „Copii de poveste” continuă din luna septembrie. Atunci când elevii de clasele V – VIII, îndrăgostiți de cărți și povești, vor avea parte de o nouă serie de întâlniri literare.