Ziua Copilului continuă. Cei mici participă la un atelier online
Și ce dacă a trecut 1 iunie? Distracția continuă indiferent de ce zi e. Mâine, 3 iunie, cei mici participă la un atelier online de pictură organizat de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași. Activitatea poartă numele „Nicolae Tonitza – pictorul copiilor”.
Atelierul de mâine face parte din programul DICE derulat de Complexul Muzeal. „În prima parte a activității, participanții – elevi înscriși la Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească derulat de ILR în Europa – sunt puși în legătură directă cu creația artistică a pictorului Nicolae Tonitza, prezent pe simezele Muzeului de Artă în expozițiile „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” și „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași””, transmit reprezentanții instituției. Pe parcursul activității vor putea fi admirate, virtual, lucrări din colecția muzeului. Printre ele se numără „Cina copiilor”, „Portret de fată”, „Cap de fetiță”, „Chipuri tătărăști” etc.
După ce învață și descoperă operele artistului, copiii, coordonați de către muzeograf, vor da naștere propriilor opere de artă. Inspirați din ceea ce au văzut și au aflat până atunci, participanții la atelierul „Nicolae Tonitza – pictorul copiilor” vor realiza o lucrare proprie. Durata atelierului este de aproximativ 90 de minute.
Ce este DICE
Așa cum spuneam încă de la început, atelierul de pictură online face parte din cadrul programului DICE. Acesta se traduce prin: D(istractiv), I(nteractiv), C(reativ) și E(ducativ) și este un program de educație muzeală derulat de Secția Relații Publice, Marketing, Logistică, Proiecte, Programe din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Este organizat cu sprijinul muzeelor de la Palatul Culturii din Iași. Atelierele tratează teme diverse, inspirate de patrimoniul cultural, comunicând într-o manieră atractivă informații despre acesta și transformând vizita la muzeu într-o experiență memorabilă.
Dicționar
Simeză: panou pe care se așază sau care susține tabloul într-o galerie de pictură;
Tătăresc: care aparține fostelor state feudale ale tătarilor sau populației lor; strașnic, grozav (de rău).