Zilele copilăriei, sărbătorite la Oradea. La ce activități sunt așteptați cei mici
Cu ocazia zilei de 1 iunie Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează o serie de evenimente care poartă numele de Zilele copilăriei. Practic, în perioada 31 mai – 3 iunie, copiii sunt așteptați să participe la diferite activități pregătite special pentru ei.
În 31 mai, la Muzeul Țării Crișurilor de pe strada Armatei Române nr.1 / A au loc două tipuri de activități. De la orele 9:45 și 12:00 cei mici sunt invitați la ateliere de confecționat fluiere din trestie, acestea fiind susținute de artistul plastic Petre Merinu. La ateliere se pot înscrie copii de orice vârstă, iar costul unui bilet este de 15 lei. Biletul include, pe lângă participarea la atelier, și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu, precum și participarea la spectacolul de la ora 11:30. Acesta va fi pus în scenă de copiii de la Școala Generală nr. 1 Marca, județul Sălaj, iar spectacolul pe care elevii îl vor prezenta e unul cu obiceiuri de șezătoare.
Tot în 31 mai, la Muzeul Memorial „Ady Endre” (Parcul Traian nr. 1), de la orele 10:00 și 12:30, se susțin cursuri Young Engineers. „La aceste cursuri copiii învață, construind din piese Lego, noțiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcționează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, mașini, roboți etc. Lecțiile se țin în limba română, maghiară sau engleză”, se arată în comunicatul de presă transmis. Prețul pentru participarea la cursuri este de 15 lei / copil, preț care include și vizitarea muzeului.
În 1 iunie copiii descoperă arta japoneză
Chiar de ziua lor, în 1 iunie, copiii pot participa la ateliere de artă japoneză: origami și kirigami. „Vom încerca împreună să realizăm câteva modele de felicitări 3D prin combinarea celor două arte. Formele ce pot fi realizate astfel sunt legate de imaginația creatorului, ele putând ajunge de la forme simple la compoziții complexe, unele create chiar din mai multe coli de hârtie și compoziții origami”, spune Tiberiu Boroș, cel care va susține atelierele. Ele vor avea loc de la orele 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00 la Muzeul Țării Crișurilor, iar participarea este gratuită. Activitățile se adresează copiilor cu vârste cuprinse între nouă și 18 ani. Între orele 10:00 – 18:00, la același muzeu, cei mici se vor bucura de jocurile copilăriei: desene pe asfalt, șotron, fazan etc. Și această activitate este gratuită.
În 2 iunie, tot la Muzeul Țării Crișurilor, copiii sunt așteptați la o nouă serie de cursuri Ypung Engineers. De această dată este vorba despre două cursuri în limba română adresate copiilor cu vârste cuprinse între șase și 12 ani. Cursurile vor avea loc la orele 10:00 și 12:30, iar prețul pentru participare este de 15 lei / copil. De la orele 10:00 și 11:00, la aceeași locație, va avea loc un spectacol de divertisment. Trupa Companiei Teatrale TRENDART Oradea – România îi va bucura pe copii cu spectacolul „Animalele au talent”. Prețul unui bilet este tot 15 lei, iar el include vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu. Tot în 2 iunie, dar la Muzeul Orașului Oradea, de la orele 10:00, 12:00, 14:00 și 16:00, copiii sunt așteptați la o nouă serie de ateliere de origami și kirigami. Prețul pentru participare este de 15 lei / copil.
Întâlnire cu șopârla „Dragonul Bărbos” și prezentare de arme
În ultima zi a evenimentului, 3 iunie, la Muzeul Țării Crișurilor, de la orele 10:00 și 11:00, se desfășoară atelierul „Să ne împrietenim cu Dragonul bărbos”. Activitățile vor cuprinde o vizită la Vivariu, socializare cu șopârla „Dragonul Bărbos” și jocuri puzzle și / sau picturi cu animalul preferat (în funcție de vârstă). Se fac programări pentru grupuri de maximum 15 copii, iar prețul de participare este 15 lei / copil. În aceeași locație, de la orele 10:00, 12:00 și 14:00, copiii sunt așteptați la un atelier de prezentare interactivă de arme. Ele au făcut parte din dotarea armatei române în perioada celor două războaie mondiale. Participanții au ocazia de a mânui armele și de a se fotografia cu ele. Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, iar prețul de participare este același, 15 lei.
Tot în 3 iunie, cei mici sunt așteptați la Muzeul Orașului Oradea. Între orele 11:00 – 13:00 copiii se vor juca De-a v-ați ascunselea prin istorie. Prețul de participare pentru această activitate este de 10 lei / copil / tânăr. Biletul include și vizitarea expozițiilor de bază. Programările pentru toate activitățile se pot face la numărul de telefon 0772/081.499, între orele 8:00 și 16:00.