Urmează modificări majore în programa școlară. Elevii scapă de teze, dar sunt și alte schimbări. Iată ce a anunțat ministrul
Elevii, profesorii, dar și părinții trebuie să se pregătească de schimbări în ceea ce privește procesul educațional. Conform ministrului Educației, urmează modificări majore în programa școlară.
Astăzi, 30 mai, a avut loc întâlnirea în urma căreia se va definitiva Regulamentul de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar. Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a făcut precizări cu privire la schimbările ce vor avea loc. „Structura anului școlar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial. Iar modificarea esențială care a fost deja agreată este aceea că se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale. Va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar. Iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice, pe parcursul întregului an școlar”, a explicat ministrul Educației.
De asemenea, ministrul a făcut precizări și cu privire la notarea elevilor. „Au fost mai multe variante de lucru. S-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu n + 3. Unde n este numărul de ore alocate săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an școlar vor fi necesare cel puțin cinci note”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
A fost stabilită perioada vacanței din februarie 2023
Un alt aspect important anunțat azi e că a fost stabilită perioada vacanței din februarie. „Sunt 30 de județe care au decis ca vacanța din luna februarie să fie în ultima săptămână. Sunt 10 județe care au decis ca vacanța să fie în cea de-a treia săptămână a lunii februarie. Și sunt Bucureștiul și Suceava, care au decis ca săptămâna de vacanță din luna februarie să fie a doua”, a spus ministrul Educației. Cele 10 județe care au ales ca săptămâna de vacanță să fie în perioada 13 – 17 februarie 2023 sunt Bihor, Cluj, Bistrița – Năsăud, Hunedoara, Gorj, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Teleorman și Călărași. Restul județelor, exceptând Suceava și Municipiul București, au ales ca vacanța să fie în săptămâna 20 – 24 februarie.
În cadrul acelorași declarații de presă, ministrul Educației a amintit și de programul de evaluare standardizată. „Astăzi, 30 mai, începând cu ora 8:00, au fost deja administrate 15.000 de teste de matematică în cadrul programului de evaluare standardizată, pentru clasa a III-a, a V-a și a VI-a. Au fost completate, de către copii, și 10.000 de chestionare de satisfacție. Trei sferturi din primii elevi care au răspuns au apreciat pozitiv administrarea acestor teste”, punctează ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu.