Cele mai interesante plante din lume. Azolla cristata, aspiratorul de hidrogen
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Azolla cristata, aspiratorul natural de hidrogen. Oamenii de știință sunt de părere că această plantă a fost esențială pentru dezvoltarea vieții pe Pământ. Fără ea, temperaturile de pe glob ar fi mult mai ridicate.
Planta despre care vorbim astăzi este un aliat important împotriva schimbărilor climatice. Azolla cristata, cunoscută și după denumirile de carolina mosquitofern, carolina azolla sau catifeaua de apă, este o specie de plante specifică continentului american. Ea poate fi găsit în America de Nord, Caraibe și America de Sud, până în Uruguay.
Azolla Cristata este o specie de ferigă de apă dulce. Ea este formată dintr-o mulțime frunzulițe foarte mici de până la 10 milimetri lungime. Acestea pot avea o culoare verzuie sau chiar roșiatică. Culoarea roșiatică se datorează luminii foarte puternice sau iernii. Frunzulițele sunt acoperite de protuberanțe care îi dau aspectul de catifea.
Micuța plantă poate supraviețui în ape de până la 5 °C. Desigur, ideale pentru ea sunt temperaturile mai mari. În timpul verii, cea mai optimă temperatură pentru dezvoltarea catifelei de apă este cea de 25 – 30 °C.
Este folosită ca și ferilizator
Azolla cristata este crescută și folosită în Asia de sud și de est ca și bio-fertilizator. Ea este apreciată pentru faptul că absoarbe nitrogenul din aer. Catifeaua de apă este folosită în mod special la culturile de orez. Micuța plantă se dezvoltă sub orez și elimină nevoia de fertilizator.
De asemenea, stratul de Azolla cristata, care poate avea o grosime de până la patru centimetri, oprește creșterea buruienilor. Frunzulițele recoltate sunt folosite și ca hrană pentru pești și păsări. Nu în ultimul rând, datorită aspectului său, catifeaua de apă este folosită ca și plantă plutitoare decorativă în acvarii și în iazuri.
A răcit Pământul acum milioane de ani
Azolla cristata a avut un rol important pentru Pământ de-a lungul istorie. Cercetătorii sunt de părere că a fost responsabilă de scăderea temperaturii planetei noastre cu până la 20 de grade acum 48,5 milioane de ani. De asemenea, ea a contribuit la apariția vieții pe Pământ. În acea perioadă, oceanele aveau apă dulce. Asta înseamnă că Azolla cristata creștea pe tot globul.
Cu ajutorul unei alte bacterii, Azolla cristata se multiplică foarte rapid. Un singur hectar este capabil să absoarbă 2 tone de nitrogen și 15 tone de carbon din aer, adică poate combate încălzirea globală. Cu toate astea, unii o consideră o plantă invazivă datorită vitezei sale de înmulțire.
Dicționar:
protuberanță – parte dintr-un organ sau un obiect ieșită în relief