Festival despre goți, sași și creativitate. Lectora adună toți copiii talentați din Moldova
Azi și mâine Muzeul Național al Bucovinei, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava și Forumul German Suceava organizează Festivalul literar Lectora. Copiii sunt așteptați la un festival despre goți, sași și creativitate.
Evenimentul se află la cea de-a IX-a ediție, iar scopul este de a stimula lectura în rândul copiilor și adolescenților, precum și de a le da posibilitatea să-și exprime talentul și creativitatea. În acest sens, în perioada 20 aprilie – 18 mai, a avut loc concursul de desene numit „O poveste LECTurezi și apoi o desenezi”. La concurs au participat copii din două categorii de vârstă, și anume patru – șapte ani și opt – 11 ani. Participanții au avut la dispoziție o listă cu două povești pe care le-au lecturat, iar mai apoi au ales una pe care să o transpună într-un desen artistic clasic. Copiii, părinții și profesorii au fost foarte receptivi, iar organizatorii au primit 494 de desene de la școlile din Suceava și din județ.
Detalii despre Festivalul Lectora
Acum, în cadrul Festivalului Lectora, toate desenele fac parte dintr-o expoziție. Ea poate fi văzută în perioada 27 mai – 20 iunie, la Muzeul de Istorie. Și tot azi, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului Național al Bucovinei, va fi postată expoziția online „Constant Traveller”, care aparține artistului plastic Constant Herve din Anglia. El a expus la Roma, Milano, Tokyo. În plus, are lucrări în colecții publice și private din SUA, Canada, Europa și Asia.
În a doua și ultima zi a Festivalului Lectora, adică mâine, 28 mai, la Muzeul de Istorie va avea loc o conferință. Aceasta va fi susținută, începând cu ora 11:00, de Cătălin Filimon. Temele care vor fi abordate sunt trei la număr. Se va discuta despre Goții din Moldova, Viile sașilor din Târgul Neamț și Relicve funerare ale catolicilor din Târgul Neamț.
Dicționar
Got: popor migrator germanic, originar din Scandinavia, care s-a stabilit în sec. III pe teritoriul dintre Carpați și Don;
Sas: persoană care făcea parte din populația germană colonizată, în sec. XII – XIII, în unele părți ale Transilvaniei;
Relicvă: obiect rămas din trecut și păstrat ca o amintire scumpă sau valoroasă; vestigiu.