TNTm, parte din Campania umanitară “Artiști români pentru artiști ucraineni”
Teatrul Național din Timișoara prezintă miercuri, 1 iunie 2022, de la ora 19:00, în Sala 2, spectacolul – lectură Sindromul supraviețuitorului de Andrii Bodnarenko, în traducerea Ralucăi Rădulescu. Evenimentul e realizat în cadrul Campaniei umanitare „Artiști români pentru artiști ucraineni”, proiect de strângere de fonduri derulat de UNITER, Worldwide Reading Project și CITD (The Center for International Theatre Development) din Baltimore.
Războiul din țara vecină a făcut ca o mulțime de oameni să-și părăsească locuințele. Să renunțe la locurile lor de muncă. Printre aceștia se numără și artiști, artiști care sunt sprijiniți în cadrul unui demers frumos. Campania „Artiști români pentru artiști ucraineni” reunește 46 de instituții culturale de stat și independente din România și Republica Moldova. Toate s-au alăturat acestui proiect de strângere de fonduri care se desfășoară în perioada 16 mai – 15 iunie 2022. Astfel, toate teatrele și companiile de teatru implicate organizează spectacole – lectură. Fiecare optează pentru unul din cele zece texte scrise de autori ucraineni în perioada scursă de la începerea războiului.
Zeci de instituții culturale, reunite pentru acest demers
„În urma propunerii UNITER, 46 instituții culturale de stat și independente au răspuns favorabil apelului de a fi împreună, prin teatru, pentru păstrarea demnității artiștilor. Și pentru susținerea culturii ucrainene. Și modalități noi de implicare continuă să sosească! Ne-am bucurat și am acceptat cu toată deschiderea ca și colegii din Republica Moldova să fie alături de noi în acest demers de suflet. Le mulțumim autorilor acestor texte pentru că au avut curajul să vorbească despre experiența personală a războiului. Și suntem alături de ei”, transmit reprezentanții UNITER.
Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Alina Ilea, Roberta Popa și Cristian Szekeres. Regia artistică aparține Mihaelei Lichiardopol, căreia i se alătură Gabriela Strugaru-Popa (scenografie). Sebastian Hamburger (video design) este și el implicat în proiectul fiind coordonat de Ștefan Iordănescu.
Accesul în Sala 2 se face pe baza achiziționării biletelor puse în vânzare pe platforma on-line www.mystage.ro, urmând ca UNITER să redirecționeze încasările pentru ajutorarea artiștilor din Ucraina, aflați în aceste zile în cel mai greu rol al vieții lor, în contul special deschis de Asociația UNITER: Fondul de Solidaritate Teatrală: RO22RNCB0072049712860086, BCR, SECTOR 1.