Noaptea Filosofiei, un eveniment internațional, are loc și în România
Mâine, 20 mai, în România are loc, pentru a doua oară, un eveniment de amploare internațională. Este vorba despre Noaptea Filosofiei. Evenimentul are loc la Timișoara, viitoare Capitală Europeană a Culturii 2023, iar Institutul Francez îi provoacă pe oameni la o noapte de reflecție după această perioadă năucitoare prin care am trecut.
Noaptea Filosofiei este un eveniment care s-a bucurat de un succes enorm la Paris, Londra, Berlin sau New York. Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul Președinției franceze a Consiliului UE. Tema generală este „(Re)Construim împreună”. Scopul acestui eveniment este „de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea”.
La Timișoara, Noaptea Filosofiei este gândită ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv. El pornește de la Institutul Francez spre alte două locații din oraș. Una este librăria La Două Bufnițe, cu care și noi suntem prieteni, iar cealaltă este Casa Artelor. Acolo vor participa filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania și Serbia. Ei vor organiza dezbateri, conferințe și proiecții. Printre invitații de anul acesta selectați de curatorii evenimentului – Raphael Zagury-Orly și Cornel-Florin Moraru – se numără: Camille de Toledo, Ludger Schwarte, Laurence Joseph, Zona Zarić, Dragan Prole, Andrea Perunović, Cristian Iftode, Marcel Tolcea, Constantin Vică, Cristina Voinea, Dana Marincu, Ruxandra Demetrescu, Radu Uszkai, Emilian Mihailov și mulți alții.
Activități pentru copii
În cadrul evenimentului Noaptea Filosofiei temele abordate vor fi diferite. Se va discuta despre artă, sociologie, etică, politică și moralitate, dialogul dintre știință și filosofie, falsul din spatele „fake new-urilor” etc. Filosofarea este o abilitate a celor mici, așa că din cadrul evenimentului nu puteau să lipsească ateliere de filosofie special create pentru copii și adolescenți.
Detalii privind programul, precum și informații în timp real pot fi obținute de pe site-ul Institutului Francez, pe care-l puteți accesa aici, și de pe pagina de Facebook, aici.