Pisicile pot salva planeta de la schimbările climatice. Descoperirea studenților americani
Pisicile pot salva planeta de la schimbările climatice. Mai exact, o echipă de studenți din Statele Unite a descoperit o reacție interesantă atunci când au încercat să încălzească nisipul de pisici.
Pisicile pot salva planeta de la schimbările climatice. Egiptenii au știut ceva atunci când au decis să le venereze. Studenții de la Institutul de Tehnologie Massachusetts (MIT) au descoperit o reacție interesantă la combinarea cuprului cu zeolitul, o substanță găsită în nisipul de pisici. Dacă este încălzită, această substanță poate transforma metanul în dioxid de carbon.
În lucrarea publicată marți, 18 mai, echipa de la MIT a descris că această idee „ilustrează o posibilitate de a încetini schimbările climatice cu ajutorul materialelor găsite în abundență în pământ și fără costuri mari”. Deși dioxidul de carbon este cel mai des întâlnit gaz de seră, creat în mare parte de oameni, acesta nu este singurul.
Metanul a încălzit planeta de 30 de ori mai tare în ultimii 100 de ani decât dioxidul de carbon. Acesta este produs de industria combustibilului fosil, a gropilor de gunoi și a fermelor de animale.
Sistemul digestiv al bovinelor produce metan atunci când digeră hrana. Acest proces se cheamă „fermentare enterică” și este responsabil de 27% din emisiile de metan din State. În acest calcul este luat doar metanul produs de vaci. La nivel global, animalele de la ferme produc aproximativ 155 de milioane de tone de metan pe an.
Aceasta este o soluție pe termen scurt
Dacă urmărim criza climatică vedem că dioxidul de carbon este cel mai întâlnit gaz de seră din atmosferă. În Statele Unite, el constituie până la 79% din emisiile de gaze. Metanul se află pe poziția a doua, constituind doar 11% din totalul de emisii. Cu toate astea, impactul său asupra încălzirii globale este mult mai mare.
Transformarea metanului în dioxid de carbon nu ar elimina complet încălzirea globului. Totuși, ea ar putea fi o soluție pe termen scurt. Echipa de la MIT a demonstrat că dacă încălzim nisipul de pisici la câteva sute de grade Celsius, acesta poate transforma metanul în dioxid de carbon, chiar dacă în aer se afla foarte puțin metan. Asta înseamnă că acest gaz nu trebuie să fie concentrat pentru a putea fi eliminat.
Procesul este și mult mai realizabil față de alte metode ce necesită temperaturi mai mari și materiale mai costisitoare. În prezent, studenții se străduiesc să creeze un sistem care să reproducă să-l reproducă la o scală mai mare. De asemenea, ei vor încerca să găsească cel mai potrivit loc pe glob pentru noul dispozitiv salvator.