Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Saola, unicornul Asiei
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre saola, unicornul Asiei. Acest animal extrem de rar a fost fotografiat doar de trei ori în sălbăticie.
Animalul despre care vorbim astăzi este unul extrem de rar. Nu degeaba a câștigat renumele de „unicorn al Asiei”. De fapt, europenii au aflat de existența sa abia acum 30 de ani, atunci când au descoperit coarnele unui exemplar în casa unui vânător vietnamez.
În prezent, saola este unul dintre cele mai periclitate mamifere din Asia de Sud-est. Acest animal seamănă cu o antilopă din Arabia. Cu toate astea, el este mai apropiat de bovine.
Saola este un membru primitiv al familiei Bovidae din care fac parte antilopele, bizonii, zimbrii, vacile, caprele și oile. Cu toate astea, ea este singura specie în viață a genului Pseudoryx, gen care s-a despărțit de toate celelalte animale din familie acum peste 13 milioane de ani. Am putea spune despre saola că este un adevărat mamifer preistoric.
Trăiește într-un singur loc pe glob
Această specie trăiește într-un singur loc pe glob, adică într-un areal îngust de pădure din nordul și din centrul Munților Annamite, la granița dintre Vietnam și Laos. Aici se află și singura pădure virgină, adică neatinsă de om, din Vietnam.
Atât masculii, cât și femelele au o pereche de coarne paralele ascuțite și lungi. Acestea pot atinge o lungime de până la 50 de centimetri, adică de două ori mărimea capului lor. Blana lor este scurtă, mătăsoasă și are o culoare maronie închisă. În zona ochilor, a sprâncenelor și a botului blana este albă.
Un singur specimen a trăit vreodată în captivitate
Conform localnicilor, saola este activă atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții. Ea preferă să se odihnească la mijlocul zilei în cele mai fierbinți ore. În general, acest animal este singuratic. Au existat însă cazuri în care au fost văzute grupuri de două sau trei și chiar șase sau șapte exemplare.
Porecla de „unicorn al Asiei” vine datorită faptului că saola a fost fotografiată doar de trei ori în sălbăticie. Din această cauză noi nu cunoaștem foarte multe despre ele.
Majoritatea informațiilor pe care le avem provin de la Robichard, singura saola care a trăit vreodată în captivitate. Aceasta a fost capturată în 1996 și a trăit alături de oameni timp de 18 zile, până ce a murit din cauze necunoscute. Din ce au observat cercetătorii la Robichard, saola este blândă lângă oameni. Cu toate astea, Robichard devenea foarte stresat în preajma câinilor.
Este în pericol de dispariție
Când vine vorba de dietă, lui Robichard i-au fost oferite diverse tipuri de plante. Toate au fost pe gustul său. Perioada preferată de hrănire a fost în timpul zilei. După apusul soarelui, Robichard nu se mai hrănea deloc.
Din păcate, saola este în mare pericol de dispariție. În total există mai puțin de 750 de exemplare. Mărimea mică a habitatului natural cât și distrugerea acestuia îi pun în pericol existența acestui animal. De asemenea, și vânatul și traficul de blănuri și carne pentru restaurante o fac o țintă pentru braconieri. Până în prezent, organizațiile de conservare au îndepărtat peste 20.000 de capcane de animale din zonă pentru a proteja specia.