Invențiile au schimbat viața oamenilor. Umerașul de haine și inventatorii săi
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre umerașul de haine și inventatorii săi.
În fiecare locuință și în aproape fiecare dulap există cel puțin un umeraș. Aceste obiecte sunt foarte practice. Oamenii le folosesc pe de-o parte pentru a păstra hainele drepte, neșifonate, iar pe de altă parte pentru a economisi spațiu. Pe un umeraș poți pune mai multe obiecte vestimentare, ceea ce înseamnă mai mult spațiu pentru restul hainelor. Umerașul de haine se numără printre acele invenții care datează de zeci de ani și are o poveste interesantă.
Evoluția umerașului de haine
Sunt persoane care consideră că Thomas Jefferson este cel care a inventat umerașul de haine, însă nu el a fost primul. Conform tough-hook.com, o primă variantă de umeraș a fost inventată de un bărbat pe nume O.A. North în anul 1869. Acesta a depus o cerere de brevet pentru un obiect care avea un cârlig în partea de sus și la dreapta și la stânga cârligului erau niște suporturi de umăr. În aceeași perioadă, și alte persoane au depus brevete pentru dispozitive oarecum similare.
În ultimii ani ai secolului al XIX-lea tot mai multe gospodării au început să utilizeze umerașe. Acestea au devenit mai importante odată cu creșterea clasei de mijloc și a numărului tot mai mare de persoane care lucrau ca profesioniști mai degrabă decât ca muncitori. Printre aceste persoane (majoritatea bărbați) se numărau avocați, funcționari, contabili și oameni de afaceri, care purtau costume la serviciu. Ei trebuiau să arate bine, să fie prezentabili, dar de foarte multe ori nu dispuneau de personal care să le calce hainele în fiecare zi. La început, în cea mai mare parte umerașele erau realizate din lemn.
Umerașul de haine a început să semene cu cel pe care-l știm azi la începutul secolului XX. În Jackson, Mississippi, un bărbat pe nume Albert J. Parkhouse a lucrat la Timberlake Wire and Novelty Company. În timp ce se afla acolo, și-a dat seama că o bucată de sârmă rezistentă poate fi răsucită pentru a forma un dispozitiv util pentru agățarea hainelor, în special a paltoanelor. După ce designul lui Parkhouse a prins la public, alte companii și persoane fizice au continuat să aducă îmbunătățiri la acesta. Pentru a face umerașele mai puternice și mai rezistente.
Ceilalți inventatori ai umerașului
Umerașul e, după cum v-ați dat seama deja, o invenție care le aparține mai multor oameni. În anul 1932 umerașul a evoluat din nou. Un bărbat pe nume Schuyler C. Hulett a adăugat carton ieftin la sârmă pentru a preveni și mai mult șifonarea. Apoi, în 1965, Gerhard Wieckmann a brevetat un nou design de umeraș. Acesta avea un cârlig de sârmă și cadru de lemn. Noua formă a umerașului a împiedicat șifonarea și a rezolvat și alte probleme pe care variantele anterioare le aveau.
Tot în anii 60, mai exact în 1969, J.H. Batts a brevetat un umeraș ieftin din plastic turnat. Acest lucru nu numai că a facilitat fabricarea unor articole precum umerașele, dar a făcut ca acestea să fie mai puțin costisitoare pentru producție și vânzare. În această perioadă, umerașele au devenit cu adevărat un instrument esențial în aproape fiecare gospodărie.
De atunci și până acum au apărut fel și fel de umerașe de haine. Printre ele se numără cele de catifea, alese mai ales fiindcă hainele nu alunecă pe ele sau cele care pot susține chiar ele alte câteva umerașe. Ba mai mult, există chiar și posibilitatea de a avea umerașe personalizate.