Cele mai interesante plante din lume. Trichosanthes cucumerina, dovlecelul șarpe
Astăzi, la rubrica despre cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Trichosanthes cucumerina, dovlecelul șarpe. Această plantă este folosită în bucătăriile din Asia și din Africa și reprezintă un înlocuitor delicios pentru roșii. Au existat eforturi de a introduce acest fruct în agricultura românească.
Trichosanthes cucumerina este o plantă agățătoare din zonele tropicale și subtropicale. Ea iese în evidență prin fructul său lung. În unele zone din Africa, această plantă este folosită ca un înlocuitor pentru roșii. Printre denumirile sale se mai numără și chichinda sau dovlecelul șarpe.
Dovlecelul șarpe crește în sălbăticie în aproape toate țările din Asia de sud și de sud-est, adică în India, Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, Indonezia, Malaysia, Myanmar și sudul Chinei. De asemenea, ea este considerată ca fiind nativă nordului Australiei. În timp, ea a fost naturalizată și în Florida și în Africa, dar și pe mai multe insule din Oceanul Pacific și Indian.
Florile acestei plante sunt fascinante
Frunzele de Trichosanthes cucumerina au o lungime de până la 25 de centimetri. Florile sunt complet ieșite din comun. Ele sunt albe, se deschid doar în timpul nopții și au o mulțime de fire albe care completează petalele. Un singur fruct poate să aibă până la doi metri lungime, culoarea sa fiind roșie atunci când este copt.
Denumirea de dovlecel șarpe se referă strict la fruct. El este foarte popular în bucătăriile din Asia și, mai nou, din Africa. Atunci când nu este copt, acesta poate avea un miros și un gust neplăcut. Ele dispar odată ce dovlecelul șarpe este preparat. După cum spuneam, pulpa fructului este un bun înlocuitor pentru roșii. Pe lângă fruct, oamenii mai consumă și frunzele, firele și lăstarii plantei.
A ajuns foarte târziu în România
Dovlecelul șarpe a ajuns în Europa pentru prima dată în anul 1720. Semințele fuseseră aduse din China. În Catalogul Oficial al Plantelor Legumicole Europene nu este înregistrat niciun soi din această specie. În România, prima astfel de plantă a ajuns abia în anul 1996. De atunci s-au depus eforturi pentru a o aclimatiza și pentru a o introduce în agricultura românească.
Dicționar:
lăstar – ramură tânără care se dezvoltă din rădăcina sau tulpina unei plante lemnoase