Acte normative importante în domeniul educației, aprobate de Guvern. Precizările ministrului Educației
Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Educației Sorin Mihai Cîmpeanu a prezentat o serie de acte normative importante în domeniul educației, acestea fiind aprobate de Guvern. Iată care sunt noutățile.
Actele normative despre care vorbim se referă la alocarea de fonduri pentru investiții în educație, cifra de școlarizare, standarde de acreditare și evaluare în învățământul preuniversitar, precum și la metodologii de valoare instituțională. Despre toate acestea, mai pe înțelesul tuturor, a vorbit ministrul Educației. În total au fost adoptate șase hotărâri de Guvern.
„Două au fost cu un impact redus, mai degrabă formal. Este vorba de o hotărâre de Guvern pentru actualizarea valorii de inventar a unor bunuri imobile aflate în administrarea Bibliotecii Centrale Universitare. O a doua hotărâre de Guvern a vizat plata contribuției la conferința ministrului Educației din țările francofone. România fiind stat membru al Francofoniei, și ministrul Educației este membru al acestei structuri. Este vorba de o contribuție a României de 7.622 euro anual”, a explicat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Cifra de școlarizare pentru următorul an școlar și universitar
Despre celelalte acte normative aprobate de Guvern, ministrul Educației spune că sunt „de un impact major”. Una dintre ele face referire la cifra de școlarizare pentru următorul an școlar și universitar, 2022 – 2023. Numărul de locuri disponibile, pe cicluri de învățământ, sunt următoarele:
Creșe și grădinițe: 665.000 locuri;
Învățământ primar: 935.000 locuri, un număr mediu / an de 187.000 de locuri, deoarece sunt cinci ani în învățământul primar, clasa pregătitoare + clasele I – IV;
Învățământ gimnazial: 813.000 locuri în total;
Învățământul liceal: clasa a IX-a, 130.600 locuri alocate pentru învățământul de zi. La acestea se adaugă 11.000 locuri pentru învățământ seral și cu frecvență redusă. Pentru clasa a XI-a, învățământ seral și cu frecvență redusă, sunt alocate 16.000 locuri;
Învățământ postliceal, inclusiv învățământ terțiar non – universitar: 28.000 locuri;
Pentru anul I în învățământul profesional: 60.000 locuri finanțate;
Programul a doua șansă (învățământ primar și gimnazial, inclusiv învățământul din penitenciare): 30.000 locuri finanțate;
Învățământ universitar: 63.729 locuri la licență, 36.642 locuri la master, 3.220 locuri la doctorat, iar la rezidențiat sunt 5.000 locuri.
Alte acte normative aprobate de Guvern
Un alt act normativ important în domeniul educației și aprobat de Guvern face referire la finanțarea pentru o problemă bine cunoscută. „A patra Hotărâre de Guvern adoptată privește finanțarea pentru o problemă aflată pentru multă vreme, din păcate, în atenția publică. Este vorba de școlile care au grupuri sanitare neconforme. Prin finanțarea alocată astăzi de către Guvernul României, un număr de 126 de școli nominalizate vor primi finanțare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme”, a precizat ministrul Educației.
Ultimele două Hotărâri de Guvern au un impact deosebit și privesc activitatea de asigurare a calității în învățământul preuniversitar. „Este vorba de o Hotărâre de Guvern prin care s-au aprobat standardele de evaluare pentru acordarea autorizării și pentru acreditare. De asemenea, o altă Hotărâre de Guvern, prevede metodologia prin care se aplică aceste standarde. În esență, este vorba de eliminarea birocrației, de evaluarea școlilor care să se centreze pe actul educațional. Este vorba de o eliminare a pasiunii de a se concentra pe elaborarea de documente de multe ori redundante în detrimentul calității actului educațional. Este un pas foarte important”, mai spune ministerul Educației.