COMORILE MUZEELOR. Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană
Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”. Cei interesați vor avea șansa să vadă cum a evoluat de-a lungul timpului moneda continentului european. Expoziția este posibilă cu ajutorul a mai multor colecționari din țară și va putea fi vizitată până în iunie.
Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeul Național „Moldova” Iași organizează la Palatul Culturii expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”. Acest eveniment este dedicat împlinirii a 20 de ani de la introducerea monedei euro în circulația statelor membre ale Uniunii Europene. Euro a înlocuit în aceste țări bancnotele și monedele naționale cum ar fi francul belgian, marca germană, peseta spaniolă sau francul francez.
Expoziția își propune să scoată în evidență parcursul extraordinar al monedei unice europene. Acest parcurs a fost chiar și sărbătorit în cadrul expoziției cu ocazia Zilei Europei care se celebrează pe 9 mai. „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană” valorifică piese din colecții particulare. Acestea pot fi admirate de publicul vizitator cu ajutorul contribuției colecționarilor Tonel Dârzu (Botoșani), Mihai Iulian Făgețan (Sibiu) și Mihai Baște (Sibiu).
Fiecare țară care a adoptat moneda și-a personalizată în funcție de cultura sa
În cele două decenii care s-au scurs de la apariția sa, moneda euro a îmbogățit colecțiile pasionaților de pretutindeni cu splendide și valoroase piese și seturi monetare. Datorită multiplelor tradiții culturale, artistice și populare ale țărilor din zona euro, monezile și bancnotele au parte o de foarte mare diversitate de stil și un domeniu foarte generos de tematici. Astfel, membrii Uniunii Europene pot cunoaște valorile și evenimentele naționale ale celorlalte state membre.
Expoziția este organizată în Spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei. „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană” este deschisă publicului până pe 26 iunie. Ea poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 10:00 – 17:00. La ora 16:30 va fi vândut ultimul bilet.