„Sărbătorile copilăriei”, un proiect derulat de Arhiepiscopia Alba Iulia. La ce activități participă copiii
Zeci de copii din centrele sociale și educaționale iau parte la „Sărbătorile copilăriei”, un proiect derulat de Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia. Pe parcursul întregii luni mai copiii vor sărbători copilăria, iar activitățile sunt centrate pe patru valori fundamentale: rugăciunea, sinceritatea, bunătatea și prietenia.
Toți copiii provin din trei categorii de centre: case de tip familial, centre de zi și centre after – school. Fiecărei valori din cadrul proiectului îi este alocată o săptămână. Asta înseamnă că cei mici deja au luat parte la activitățile privind rugăciunea. Tinerii au fost încurajați să își exprime dragostea și mulțumirea pentru Dumnezeu prin intermediul rugăciunii. De asemenea, au fost încurajați și să facă diferite cereri pentru nevoile pe care aceștia le au. Astfel, darul rugăciunii a fost înțeles ca fiind o formă de comunicare cu Dumnezeu.
„Rugăciunea înseamnă o cerere și o mulțumire adresată de oameni lui Dumnezeu. Copiii au fost încurajați să își exprime dragostea, recunoștința și nevoile prin intermediul rugăciunii. Beneficiarii Centrului Educațional de Zi „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia I-au mulțumit lui Dumnezeu pentru sănătate, pentru familia pe care o au, pentru prieteni, pentru casa în care stau și pentru tot ceea ce au. Ei au participat la slujbele religioase din cadrul bisericii Maieri I, alături de preotul coordonator, asistentul social și educatori. Totodată, aceștia au învățat o rugăciune de mulțumire și o priceasnă”, spune Adriana Petrea. Aceasta e educator specializat în cadrul Centrului de zi „Sfântul Nicolae” din Alba Iulia.
Sinceritate, bunătate și prietenie
Săptămâna aceasta copiii participă la activități care au ca temă sinceritatea, iar în următoarea săptămână, 16 – 20 mai, vor lua parte la ateliere dedicate bunătății. Fiecare copil va scrie un Jurnal al faptelor bune în care va nota fiecare gest nobil făcut pe parcursul săptămânii. Activitățile din luna mai se încheie cu săptămâna dedicată prieteniei. În cadrul acestei ultime perioade, fiecare copil va ilustra, iar ulterior va prezenta, ce înseamnă pentru el a fi sau a avea un prieten. Totodată, aceștia vor discuta despre aspectele unei prietenii sănătoase și solide, informații care vor completa armonios valorile fundamentale deja aprofundate.
Proiectul nu este la prima ediție, însă din cauza pandemiei în ultimii doi ani nu s-a mai desfășurat ca atare. Toate activitățile din luna mai sunt un fel de pregătire pentru ziua de 1 iunie, Ziua Copilului. Atunci are loc, la Alba Iulia, un eveniment mare, unde copiii din toate centrele se întâlnesc și participă la diverse activități împreună.
„Și anul trecut s-a desfășurat această acțiune, dar nu s-a concretizat într-un eveniment mare în data de 1 iunie. Practic, toate aceste activități vor culmina în data de 1 iunie când va fi o mare întâlnire a tuturor copiilor la Alba Iulia. Vom face un eveniment mare de sărbătorire a lor, cu diferite activități: defilare, flashmob”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII un reprezentant al Arhiepiscopiei Alba Iulia. Copiii din fiecare centru învață luna aceasta pașii unei coregrafii, iar pe 1 iunie, la Alba Iulia, cu toții vor dansa pe aceeași melodie. Practic, vorbim de un mare flashmob făcut de copii.