Crește alarmant numărul cazurilor de hepatită misterioasă la copii
Numărul cazurilor de hepatită misterioasă la copii a crescut alarmant. Anunțul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății.
Numărul cazurilor de hepatită misterioasă la copii a crescut alarmant în ultima perioadă. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți, 10 mai, că au fost depistate 348 de cazuri suspecte. În prezent, specialiștii susțin ipoteza unui adenovirus, adică a unui virus mediu nedezvoltat, care îi afectează în principal pe cei mici.
Conform OMS, cazurile de hepatită cu origine necunoscută au fost depistate în 20 de țări. Pe lângă acestea mai există alte 70 de cazuri suspecte în 13 țări. Cele din urmă așteaptă încă să fie confirmate. Doar șase țări au mai mult de cinci cazuri. Cu toate astea, Regatul Unit a înregistrat până în prezent 160 de pacienți infectați.
„Au fost făcute progrese importante în ceea ce privește investigațiile complementare și perfecționarea ipotezelor de lucru”, a declarat într-o conferință de presă Philippa Easterbook, membră în cadrul Programului mondial al OMS privind hepatita.
Philippa Easterbook a mai adăugat că Marea Britanie a coordonat recent un set de studii. Acesta analizează genele copiilor afectați, răspunsul sistemului lor imunitar, virușii și alte studii epidemiologice.
Pacienți pozitivi și pentru COVID-19
Inițial, pe 4 aprilie, Regatul Unit a raportat Organizației Mondiale a Sănătății zece cazuri de hepatită severă. Acestea fuseseră depistate în Scoția, la copii sub zece ani. Și în Statele Unite au fost depistate până vineri, 6 mai, 109 cazuri similare. Dintre acestea, cinci au fost mortale. Alți trei copii și-au pierdut viața în Indonezia tot din cauza hepatitei.
„În prezent, principalele ipoteze rămân cele care implică adenovirusul, luând în considerare și rolul COVID-10, fie în calitate de coinfecție, fie ca infecție anterioară”, a mai declarat Easterbook.
Potrivit testelor efectuate în săptămâna anterioară, aproximativ 70% dintre cazuri au fost pozitive pentru adenovirus, subtipul 41. Acesta este asociat în mod normal cu gastroenterita, fiind cel mai frecvent.
Adenovirusurile se răspândesc în general prin contact direct, prin picături respiratorii și prin intermediul substanțelor. Ele provoacă simptome respiratorii, conjunctivită și tulburări digestive. Totodată, testele au mai arătat că aproximativ 18% dintre pacienți au fost pozitivi și pentru COVID-19.