Ziua Națională a Portului Tradițional. Unde pot fi admirate costumele românești
An de an, începând cu anul 2015, în România se sărbătorește Ziua Națională a Portului Tradițional. Ziua este celebrată în a doua duminică a lunii mai, iar în acest an o sărbătorim azi, 8 mai. Cu această ocazie se organizează diferite evenimente, iar pe două dintre ele vi le prezentăm în cele ce urmează.
Portul tradițional este una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor și unul dintre cele mai importante elemente ale identității naționale. În funcție de zonele țării costumele populare diferă, fiecare având farmecul lui. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București sărbătorește costumul popular, iar aceasta e o ocazie numai bună de a-l descoperi. Nu doar că veți putea admira costume populare, însă veți afla cum se coase o ie și veți putea asculta poveștile celui mai vestit opincar al țării. „Cei care ne vor trece pragul în costum popular sau cu cel puțin două piese ce alcătuiesc costumul – cămașă, brâu, ie, zgărdan, tulpan, vâlnic, poale, opinci, vor avea intrare gratuită”, transmit reprezentanții muzeului. Programul zilei de 8 mai e disponibil mai jos.
Ziua Portului Tradițional, sărbătorită și la Timișoara
În vestul țării această zi e sărbătorită printr-o expoziție inedită. Obiecte de tezaur care nu au mai fost expuse niciodată, din Colecția Etnografică „Marius Matei” , vor fi aduse în premieră la Muzeul Național al Banatului. Fac parte din expoziția „Artă și măiestrie bănățeană”, pe care instituția de cultură în colaborare cu etnograful Marius Matei, o aduce în fața vizitatorilor. Unul dintre cele mai spectaculoase obiecte care nu a mai fost admirat până acum este o catrință de tezaur. E decorată cu 365 de monede de argint și datează de la începutul secolului al XIX-lea. Catrința este un obiect de îmbrăcăminte din portul național al româncelor. Acesta servește ca fustă sau ca șorț și constă dintr-o bucată dreptunghiulară de stofă adesea împodobită cu „alesături”. În cazul de față cu monede.
În cadrul expoziției „Artă și măiestrie bănățeană” vor putea fi admirate 100 de costume tradiționale din Banatul de câmpie, bijuterii autentice vechi de sute de ani, dar și documente fotoetnografice. „Costumele tradiționale din această colecție dezvăluie frumusețea și pasiunea locului în care multiculturalitatea este încă o trăsătură specifică. Fire de aur formează figuri decorative complexe, iar mâna iscusită a femeii desăvârșește croiala specifică portului bănățean. Costumul tradițional vorbește despre generații de bănățeni. Despre inteligență și inventivitate. Despre aplecarea spre eleganță și frumos. Despre universul nemuritor al satului românesc bănățean. Toate aceste costume sunt mărturii ale talentului și harului, aceste piese fiind un element reprezentativ al României”, declară Marius Matei, etnograf.
Vernisajul expoziției are loc marți, 10 mai, de la ora 18:00. Locația: mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia (strada Martin Luther nr. 4, Timișoara). Apoi, expoziția va putea fi vizitată până în data de 3 iunie, orarul fiind de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00.