E sănătos sau nu să îi facem pe copii vegetarieni? Iată ce au descoperit cercetătorii
Cercetătorii de la Spitalul St. Michael`s Hospital of Unity Health din Toronto, Canada, au realizat un studiu privind dieta vegetariană la copii. Rezultatele sunt unele importante, pe care toți părinții ar trebui să le ia în seamă. E sănătos sau nu să îi facem pe copii vegetarieni? Iată ce au descoperit cercetătorii.
Din cadrul studiului au făcut parte aproape 9.000 de copii, unii cu o dietă vegetariană și alții care mănâncă carne. În urma cercetărilor s-a constatat o asemănare din punct de vedere al creșterii și nutriției între cele două categorii de copii. Pe de altă parte, studiul a mai descoperit că cei cu o dietă vegetariană au șanse mai mari să aibă o greutate subponderală. Cercetările în acest sens au fost derulate deoarece în Canada tot mai mulți copii trec la o dietă bazată pe plante. În 2019, Ghidul alimentar al Canadei i-a îndemnat pe oameni să înlocuiască carnea cu plante, cum ar fi fasolea și tofu.
„În ultimii 20 de ani am observat o popularitate tot mai mare a dietelor pe bază de plante și o schimbare a mediului alimentar cu un acces mai mare la alternativele pe bază de plante. Însă, nu am văzut cercetări privind rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete vegetariene în Canada. Acest studiu demonstrează că copiii canadieni care urmează o dietă vegetariană au avut o creștere similară și măsuri nutriționale biologice similare în comparație cu copiii care consumă diete non-vegetariene. Dieta vegetariană a fost asociată cu șanse mai mari de a avea o greutate subponderală, subliniind necesitatea unei planificări dietetice atente pentru copiii cu greutate subponderală atunci când se iau în considerare dietele vegetariene”, a declarat, conform unui comunicat de presă, Dr. Jonathon Maguire. El e autorul principal al studiului și pediatru la Spitalul St. Michael’s Hospital of Unity Health Toronto.
Dietele vegetariene la copii. Adecvate sau nu?
Datele care au dus la aceste rezultate provin de la cei 8.907 copii cu vârste cuprinse între șase luni și opt ani. Ei au participat la studiu între anii 2008 – 2019. S-a constatat că cei care aveau o dietă vegetariană aveau asemănări cu cei care mănâncă carne. Masa corporală, înălțimea, precum și cantitatea de fier, vitamina D și nivelurile de colesterol erau asemănătoare în ambele cazuri. Studiul arată că cei cu o dietă vegetariană au avut șanse de a avea o greutate subponderală. Pe de altă parte, nu a existat nici o dovadă a unei asocieri cu supraponderalitatea sau obezitatea.
„Modelele alimentare bazate pe plante sunt recunoscute ca fiind un model de alimentație sănătoasă datorită consumului crescut de fructe, legume, fibre, cereale integrale și reducerea grăsimilor saturate. Cu toate acestea, puține studii au evaluat impactul dietelor vegetariene asupra creșterii și stării nutriționale în copilărie. Dietele vegetariene par a fi adecvate pentru majoritatea copiilor”, a declarat Dr. Maguire, care este, de asemenea, cercetător la MAP Centre for Urban Health Solutions din cadrul Spitalului St. Michael’s.
Întregul studiu a fost publicat în revista Pediatrics și e disponibil, în limba engleză, aici.