Așadar, mâine, 5 mai, de la ora 12:00, sunteți invitați cu mic cu mare în Piața Unirii din centrul orașului. Evenimentul e organizat sub motto-ul lansat de Organizația Mondială a Sănătății, „Unite for Safety”, care, în traducere înseamnă „Uniți pentru siguranță”. Având în vedere activitățile și atelierele pregătite, am putea spune că evenimentul e înclinat mai mult către copii. Igiena mâinilor este foarte important, iar micuții trebuie să știe cum să se protejeze de microbi. Pe perioada evenimentului copiii, dar și părinții lor, pot participa la mici ateliere, iar printre activități se numără:
Colțul „Laboratorul de Microbi” – micii participanți vor afla de lumea microbilor și cum o igienă corectă a mâinilor poate să țină la distanță microbii;
Colțul „Cabinetului medical” – unde „marii” participanți pot beneficia de o consultație (evaluarea TA, glicemiei etc) și de sfaturi și îndrumări utile din partea medicilor prezenți;
Colțul de creativitate – unde ne distrăm și învățăm cum să ne protejăm de microbi;
Colțul foto – micii participanți vor avea ocazia de a se fotografia într-un cadru special.
De asemenea, copiii vor primi diverse materiale pe care cadrele medicale le-au pregătit special pentru această zi: flaconașe de dezinfectant, pixuri în formă de mânuță, ecusoane cu mesaje, brățărele, baloane etc.
Igiena mâinilor salvează vieți
Igiena mâinilor poate salva vieți, iar acest lucru s-a dovedit. Profesorul Didier Pittet a fost medicul care a inițiat și implementat în Spitalul Universitar din Geneva, în anul 1995, prima strategie privind dezinfecția mâinilor cu produse hidroalcoolice. Inițiativa lui s-a dovedit una foarte benefică. Infecțiile spitalicești au scăzut cu 50%. Câțiva ani mai târziu, Organizația Mondială a Sănătății i-a propus profesorului coordonarea primului program global privind siguranța pacienților.
Ulterior, profesorul Pittet a dezvoltat conceptul „The Five Moments for Hand Hygiene/ Cele 5 Momente pentru igiena mâinilor”. Acesta le-a explicat celor din personalului medical care sunt momentele critice în care trebuie efectuată igiena mâinilor. Modelul este utilizat și în prezent la nivel mondial în majoritatea unităților în care se desfășoară activități medicale și de îngrijire. Conceptul profesorului Pittet a fost extins și în afara cadrului medical, igiena mâinilor fiind foarte importantă și în comunitate.