Proiectul este unul literar și e menit să-i încurajeze pe copii și preadolescenți în dezvoltarea abilităților gramaticale și structurală, îmbunătățirea ortografiei și stimularea imaginației. „PACE” e un concurs mai deosebit. El constă în ateliere de scriere și ilustrare creativă organizate în perioada 2 mai – 31 august 2022, în toate filialele BMB, precum și în incinta bibliotecilor școlare. Copiii vor progresa prin jocuri de construire a propozițiilor și scurte provocări de scriere și desen. Vor produce texte cu și despre pace care, ulterior, vor fi publicate într-un volum de creație literară / Antologie de texte tipărită la Editura Bibliotecii Metropolitane București și lansată la Festivitatea de Premiere.
„Magia poveștilor le oferă copiilor sugestii de scriere imaginative și exerciții de joc de rol benefice în dezvoltarea creativității, iar scrierea propriei istorisiri conferă un impuls de încredere micilor scriitori, consolidându-le alfabetizarea prin punerea în practică a competențelor fonetice, gramaticale și de citire”, informează BMB.
Regulamentul concursului
Concursul „PACE – povestiri, amintiri, călătorii, emoții” se adresează copiilor și preadolescenților cu vârste cuprinse între șapte și 14 ani din Municipiul București. Conform regulamentului, textul creat de participanți nu trebuie să aibă mai mult de două pagini și o ilustrației. De asemenea, ideal ar fi ca lucrarea să aibă un început, o acțiune și un deznodământ. Așadar, nu neapărat un sfârșit. Etapele de desfășurare a proiectului sunt:
Derularea atelierelor în bibliotecile publice angajate în proiect: 2 mai – 31 august 2022;
Centralizarea, scanarea și transmiterea creațiilor către coordonatorul proiectului: septembrie 2022;
Analizarea lucrărilor de către comisia de evaluare: septembrie 2022;
Centralizarea și comunicarea rezultatelor: septembrie 2022;
Tehnoredactare Antologie: septembrie – octombrie 2022;
Lansare Antologie de creații literare și festivitatea de premiere: octombrie 2022. Data exactă și locul vor fi fixate ulterior și comunicate din timp participanților).
Din juriu fac parte trei bibliotecari ai BMB (Violeta Ion, Rodica Ambrușan și Cristina Popovici) și un inspector de Limba Română de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.