Astăzi, la rubrica noastră despre COMORILE MUZEELOR, vorbim despre fructiera cu figură feminină din Colecția Muzeului Național al Banatului. Aceasta a fost creată de una dintre cele mai importante fabrici de ceramică din Imperiul Austro-Ungar.
Pe data de 29 aprilie a fost sărbătorită în toată lumea Ziua Internațională a Dansului. Această inițiativă a fost începută de către UNESCO în anul 1982 și marchează nașterea fondatorului baletului modern, Jean Georges Noverre, care a trăit între anii 1727 – 1810.
Cu această ocazie, Muzeul Național al Banatului a decis să ne prezinte un exponat de neprețuit din patrimoniul său. Este vorba despre o fructieră cu figură feminină din ceramică glazurată creată în fabrica Zsolnay din Pécs, Ungaria.
Fructiera a fost realizată în primul deceniu al secolului al XX-lea în stil Art Nouveau. Ea este un produs de lux creat pentru un public cu interes pentru artele decorative în perioada La Belle Époque.
Fructiera Zsolnay prezintă ca element central silueta elansată a figurii feminine redată în mișcare. Faldurile rochiei formează cele două talere ale fructierei cu configurația unor frunze de nufăr. Elementele vegetale se regăsesc atât în talia înaltă a rochiei vaporoase, cât și în cununa care împodobește părul bogat al figurii.
Achiziționată din moștenirea unui medic colecționar timișorean
Această superbă piesă a intrat în patrimoniul Muzeului Național al Banatului printr-o achiziție din moștenirea unui medic colecționar din Timișoara. Ea s-a aflat în colecția acestuia timp de decenii. Medicul a achiziționat fructiera Zsolnay de pe piața de artă din Timișoara după Cel de-Al Doilea Război Mondial. Pe atunci multe piese de artă decorativă au fost vândute de fostele familii pentru a supraviețui.
Fabrica Zsolnay a fost înființată de Zolnay Miklós în sudul Ungariei în anul 1853. Ea producea piese de ceramică. Fiul acestuia, Zsolnay Vilmos, s-a implicat intens pentru recunoașterea calității produselor Zsolnay la nivel mondial. El a prezentat produsele fabricii la marile expoziții internaționale din Viena (1873) și Paris (1878), locuri unde a și obținut premii importante.
În anul 1900 fiul lui Vilmos, Miklós, a preluat compania și a lansat producția de ceramică în repertoriul stilistic Art Noveau. Astfel Zsolnay a devenit în pragul Primului Război Mondial cea mai importantă companie în acest domeniu în partea de est a monarhiei austro-ungare.