Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Bursucul african, animalul care pune leii la respect
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre bursucul african, animalul care pune leii la respect. Acesta este bully-ul lumii animalelor și cu siguranță nu vrei să-l enervezi.
Animalul despre care vorbim astăzi este unul foarte interesant. Chiar dacă dimensiunile sale nu sunt mari, prin agresivitatea sa el reușește să impună respect leilor. Nu degeaba unul dintre numele sale este bursucul agresiv african.
Bursucul african, cunoscut și sub numele de ratel, este un animal care trăiește în Africa, în Asia de sud-vest și în India. Datorită răspândirii sale și a faptului că nu îi este greu să supraviețuiască, el nu se află în niciun pericol de dispariție.
Corpul său s-a dezvoltat pentru a fi foarte rezistent
Trupul acestui bursuc este lung și iese în evidență prin blana groasă de pe spate. Pielea sa este largă, fapt ce îi permite să se întoarcă cu ușurință atunci când este atacat. În zona gâtului, aceasta are o lățime de șase milimetri, fapt ce îi oferă protecție în fața atacurilor periculoase.
Capul bursucului este mic și plat iar botul este scurt. Ochii săi sunt mici și închiși la culoare iar urechile sale sunt foarte scurte. Cel mai probabil, aceste trăsături au evoluat pentru a-l face pe bursuc să evite cât mai multe răni în timpul luptelor.
Picioarele acestuia sunt scurte și puternice. Fiecare lăbuță are cinci degete echipate cu gheare foarte ascuțite. Ghearele din spate sunt scurte în timp ce cele din față sunt foarte lungi. Coada sa este scurtă și blănoasă.
Lungimea corpului unui bursuc agresiv african este de 55 – 77 de centimetri iar lungimea cozii este de 12 – 30 de centimetri. Femelele sunt în general mai mici decât masculii. În Africa, un mascul are greutatea de 9 – 16 kilograme în timp ce femelele pot ajunge până la 10 kilograme.
Niciun atac nu îl afectează
Bursucul african este un animal singuratic. Cu toate astea, există cazuri când cei din Africa vânează în perechi în timpul sezonului de împerechere din mai. El se folosește de mușuroaiele create de alte ființe precum termitele pentru a se adăposti sau a se hrăni. Pur și simplu nimic nu îl poate opri din a face ce vrea.
De asemenea, el are abilități impresionante de a săpa. El poate săpa tuneluri în pământ solid în doar 10 minute. Aceste bârloage au o singură intrare și au o lungime de până la trei metri.
După cum spuneam, acest animal este cunoscut pentru puterea, agresivitatea și duritatea sa. El a fost văzut atacând orice specie de animale. Nimeni nu poate să îi stea din cale. Leii îl respectă. Hienele îl ocolesc. Nici nu are rost să mai vorbim despre celelalte feline din Africa. Atunci când bursucul vrea să îți fure prada tu trebuie să îl lași. În lumea oamenilor, el ar fi considerat un adevărat bully.
Înțepăturile albinelor, ale porcilor spinoși sau mușcăturile animalelor nu înseamnă nimic pentru el. De cele mai multe ori nici nu îi penetrează pielea. Atunci când animalele îi deranjează bârlogul, el sare imediat la atac. Singurii prădători ai bursucului african sunt pitonul de piatră african și crocodilii din nil. Cu toate astea, de cele mai multe ori aceștia preferă să vâneze prăzi mai ușoare decât bursucii.
Se hrănește cu ce vrea el
Dieta bursucului african este complexă. Adesea el atacă stupi pentru a se hrăni cu miere și cu larvele albinelor. De asemenea, el se hrănește cu insecte, broaște, țestoase, șopârle, rozătoare, șerpi, păsări și ouă. Bursucul african nu este strict carnivor. Din dieta sa mai fac parte și murele, rădăcinile și mugurii. Unii indivizi au fost observați vânând pui de leu. Este incredibil cât de curajos este acest animal.
Bursucul agresiv african este cunoscut și pentru faptul că vânează găinile oamenilor. Datorită faptului că sunt persistenți și puternici, fermierilor le este aproape imposibil să-i alunge.
Ba chiar mai mult, atunci când atacă fermele oamenilor, aceștia tind să omoare găini în exces. Într-un singur caz, un astfel de bursuc a omorât 17 rațe și 36 de găini. Cu siguranță nu ar fi avut nevoie de atâta hrană. El a vrut doar să ne arate cine este șeful.
Curiozități despre bursucul african
Bursucul african nu are doar mușchi, ci și creier. El este un animal foarte inteligent. Cercetătorii au observat că el are abilitatea de a folosi unelte.
Dinții săi sunt atât de puternici încât pot crăpa carapacea țestoaselor.
Bursucul este un animal foarte urât mirositor. Precum sconcsul, el are o glandă sub coadă care emite un miros oribil către atacatori. Încă un motiv pentru care să nu te iei de el niciodată.