Întrebările părinţilor despre aparatele dentare pentru copii şi adolescenţi
Tot mai mulţi părinţi au aflat deja despre importanţa vizitei copilului la medicul specializat în ortodonţie, care trebuie să aibă loc în jurul vârstei de 7 ani.
Ce se întâmplă dacă sărim peste această consultaţie? Cum îmi dau seama dacă fiul sau fiica mea au nevoie de aparat dentar? Cum aleg medicul care va avea grijă ca totul să evolueze bine? Sunt câteva dintre întrebările pentru care am căutat răspuns avizat la clinica DENT ESTET 4 KIDS.
De ce este importantă consultaţia la medicul ortodont?
Chiar dacă aparent nu are nici o problemă, copilul poate prezenta anumite anomalii dento-maxilare ce pot fi descoperite numai de către un specialist. Acesta analizează muşcătura, evaluează spaţiul necesar erupţiei tuturor dinţilor permanenţi, succesiunea înlocuirii dinţilor de lapte cu cei definitivi şi poziţia acestora pe arcadă.
Scopul examinării este acela de a identifica dacă există probleme ortodontice și care sunt acestea, de a stabili care este momentul cel mai potrivit pentru a începe tratamentul, ce tip de aparat este indicat și care sunt costurile.
Ce se întâmplă dacă amânăm această vizită?
O parte dintre copiii evaluaţi nu necesită începerea unui tratament cu aparat dentar imediat şi rămân sub observaţie, pentru o perioadă. Însă există şi cazuri în care intervenţia timpurie este recomandată, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii copilului, dar şi pentru a preveni tratamentele complexe şi îndelungate din viitor.
Ce anomalii dento-maxilare pot fi corectate?
Înghesuirea dentară, dinţii rotaţi faţă de axul lor normal, dinţii situaţi prea în faţă sau prea în spate faţă de poziţia lor normală pe arcadă, diastema/trema (“strungăreaţa”/spaţiul interdentar), malocluziile (dinţii superiori nu se potrivesc cu cei inferiori în muşcătură): dinţii superiori sunt poziţionaţi prea în faţă de cei inferiori şi îi acoperă prea mult pe aceştia; dinţii inferiori îi depăşesc pe cei superiori; există un spaţiu între dinţii superiori şi cei inferiori, spaţiu în care de cele mai multe ori pătrunde limba în timpul vorbirii sau înghiţirii şi creează dificultăţi fonetice, aducerea pe arcadă a unor dinţi permanenţi blocaţi în os.
De la ce vârstă se poate începe tratamentul cu aparat dentar?
Tratamentul ortodontic poate începe şi mai devreme de vârsta de 7 ani cu aparate funcţionale de tip trainer sau cu unele mobile. Cele fixe sunt recomandate după vârsta de 10-12 ani. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cât osul maxilar este în dezvoltare, cu atât rezultatele vor fi mai rapide şi nu vor fi necesare extracţii ale dinţilor permanenţi sau folosirea mai multor dispozitive pe parcursul acestuia.
Ce opţiuni de tratament există şi ce investigaţii sunt necesare?
În funcţie de anomaliile ce trebuie corectate şi de vârsta copilului, există o mulţime de aparate: funcţionale, mobile, fixe, cu bracketuri aplicate pe faţa dinţilor sau în zona linguală. Pentru a stabili planul de tratament, medicul va interpreta datele din dosarul ortodontic al pacientului. Acesta conţine radiografia panoramică, teleradiografia de profil, fotografiile intra şi extraorale.
Cât durează tratamentul? Există recomandări speciale pentru toată această perioadă?
Durata unui tratament variază între 12 şi 24 de luni, în cazul aparatului cu bracketuri. După această fază, urmează purtarea unui aparat de contenţie, care va menţine rezultatele obţinute pentru o perioadă mai lungă.
În tot acest timp trebuie redus consumul de alimente dulci, acidulate, chipsuri. Carbohidraţii produc acizi ce contribuie la dezvoltarea plăcii bacteriene şi a cariilor, care în timp duc la afecţiuni parodontale şi chiar pierderea dinţilor.
De asemenea, alimentele dure trebuie tăiate în bucăţele, iar cele lipicioase sau snackurile trebuie evitate.
De ce este important controlul periodic? Dar şedinţa de profilaxie în cabinet?
În cadrul controlului periodic, specialistul observă progresele, adaptează arcurile, înlocuieşte elasticele cu unele noi. În caz de neprezentare, pot să apară efecte nedorite, de care medicul nu poate fi făcut responsabil. Reuşita tratamentului ortodontic depinde foarte mult şi de cooperarea pacientului (purtarea aparatului mobil, respectarea controlalelor periodice etc.).
Pe durata purtării unui aparat dentar şi în special a unuia cu bracketuri, igiena orală este şi mai importantă. Urmează recomandările medicului ortodont şi respectă şedinţa de profilaxie profesională în cabinet. Instrumentarul special ajută la îndepărtarea completă a plăcii bacteriene, lucru aproape imposibil de realizat acasă, prin tehnicile obişnuite.
Care este preţul pentru un astfel de tratament?
Preţurile încep de la 970 de lei şi variază în funcţie de tipul dispozitivului. Soluţiile financiare oferite contribuie la începerea tratamentului imediat, fără amânare.
Indiferent de vârstă, aparatul dentar aliniază dinţii şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii celui care îl poartă, atât pe moment, cât şi pe termen lung. Acesta reprezintă o investiţie în sănătatea orală dar şi generală, un motiv de a zâmbi mai mult în fiecare zi.