Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Insula Paștelui, insula statuilor gigantice. Aceste statui sunt încă un adevărat mister pentru arheologii zilelor noastre.
Insula Paștelui este un teritoriu special al statului Chile, în sud-estul Oceanului Pacific. Această insulă este cunoscută pentru cele aproape 1.000 de statui gigantice numite moai. Populația insulei este de 7.750 de locuitori, iar cel mai înalt punct se află la o altitudine de doar 507 metri.
Interesanta insulă mai este cunoscută după numele de Rapa Nui. Se crede că primii locuitori ai insulei au venit într-un grup organizat pentru a o popula. Arheologii sunt de părere că acest eveniment a avut loc între anii 700 – 800 d.Hr. Alți specialiști consideră că popularea insulei a avut loc mai devreme, în jurul anului 400.
Conform tradiției, primul rege al Rapa Nui a fost Hoto-Matua, un conducător polinezian a cărei ambarcațiune a navigat mii de kilometri până să ajungă pe Anakena, una dintre puținele plaje cu nisip ale insulei.
Atunci când ne gândim la Insula Paștelui ne vin în minte acele statui impresionante. Ele au fost create de primii locuitori și de urmașii acestora. În medie, statuile au o înălțime de patru metri și o greutate de 13 tone.
Pentru sculptarea lor, locuitorii s-au folosit de tuf, o piatră ușoară formată din cenușă vulcanică consolidată. Acest tuf a fost pus ulterior pe platforme ceremoniale de piatră numite ahus. Cu toate astea, motivul creării acestor statui este un adevărat mister pentru arheologi. Nici măcar nu se știe exact cum au fost transportate de-a lungul insulei.
Săpăturile arheologice au scos la iveală trei perioade culturale distincte. Este vorba despre perioada timpurie (700 – 850 d.Hr.), perioada de mijloc (1050 – 1680) și perioada târzie (după 1680). Între perioada timpurie și cea de mijloc, dovezile arheologice ne arată că multe statui au fost distruse și reconstruite pentru a fi mai mari și mai impresionante.
În timpul perioadei de mijloc acele ahus conțineau și cripte. De asemenea, tot în această perioadă au fost descoperite desene create de moai despre care se crede că reprezentau persoane importante care au devenit sacre după moarte. Cea mai înaltă statuie din această perioadă are o înălțime de aproape 10 metri și o greutate de aproximativ 82 de tone.
Oricât de impresionant este începutul istoriei insulei, sfârșitul este unul tragic. El este caracterizat prin violență, războaie civile și multă distrugere. O mulțime de statui au fost distruse iar arheologii au descoperit un număr mare de vârfuri de lance din această perioadă.
Pe insulă existau două grupuri principale de oameni care au coexistat într-un mod pașnic până în 1680. Este vorba despre oamenii cu urechi scurte și de oamenii cu urechi lungi. Cei cu urechi scurte s-au revoltat, arzându-i pe rug pe cei cu urechi lungi într-un număr foarte mare de-a lungul anilor.
Acum poate vă întrebați de ce au avut loc aceste războaie. Motivul este unul simplu. Locuitorii insulei au folosit aproape toate resursele de pe Insula Paștelui. Peste 21 de specii de păsări și de copaci au dispărut din cauza acestora. În timp, lipsa de resurse a început să îi înfurie pe oameni, fapt ce a dus la nevoia de a găsi un vinovat. Astfel, grupurile de locuitori au ajuns să se războiască. Problema resurselor se simte și în prezent, pe insulă neexistând aproape deloc copaci.
Primul european care a ajuns pe insulă a fost exploratorul olandez Jacob Roggeveen. Acesta a ajuns în anul 1722. El este cel care i-a oferit insulei numele. Insula Paștelui se numește astfel deoarece a fost descoperită în ziua Paștelui din acel an. Putem fi de acord că acest explorator nu a fost foarte creativ atunci când a ales numele.
În anul 1770, un guvernator spaniol din Peru a trimis o expediție pe insulă. Exploratorii au estimat că populația locală era de 3.000 de persoane. După patru ani, legendarul explorator britanic Sir James Cook a descoperit o populație a insulei complet decimată în urma războiului civil. S-a estimat că pe insulă au mai rămas aproximativ 600 – 700 de bărbați și mai puțin de 30 de femei.
Jean-Francois de Galaup, un navigator francez, a venit pe insulă după 20 de ani de la vizita lui Cook. Acesta a descoperit că populația a proliferat, pe insulă trăind aproximativ 2.000 de oameni. În anul 1862 a avut loc un eveniment tragic. Ocupanți din Peru au venit și a înrobit majoritatea populației aducându-i pe continentul sud-american. Mai apoi a urmat și o epidemie de pojar care a redus drastic numărul de locuitori. Astfel, până în anul 1877, pe Insula Paștelui rămăseseră doar 110 oameni.
După aceste tragedii a venit rândul misionarilor creștini să-și facă apariția pe insulă. Aceștia au început convertirea populației rămase la creștinism. Acest proces s-a finalizat la sfârșitul secolului al XIX-lea. În anul 1888, Chile a anexat Insula Paștelui și s-a folosit de ea pentru a-și crește oile. Guvernul chilean a delegat un guvernator pe Insula Paștelui în anul 1965 iar de atunci locuitorii au devenit cetățeni ai țării Chile.
Limba tradițională a insulei este Rapa Nui. Aceasta este o limbă est-polineziană asemănătoare cu hawaiiana sau limba din Tahiti. Cu toată astea, având în vedere că face parte din Chile, limba oficială este spaniola. Conform ultimului recensământ, foarte puțini locuitori mai cunosc Rapa Nui, numărul de vorbitori fluenți fiind de sub 800.
Anual pe Insula Paștelui are loc Festivalul Tapati. Acesta durează două săptămâni și celebrează cultura și tradițiile de pe insulă. Festivalul se concentrează pe o competiție amicală între cele două familii sau clanuri de pe insulă. Membrii acestora se întrec în diverse competiții pentru a obține puncte.
Echipa câștigătoare este încoronată drept regina insulei pentru următorul an. Aceste competiții sunt o metodă de a celebra activități tradiționale precum gătitul, sculptatul în lemn, canotajul și crearea de bijuterii.
Sursă foto: pixabay.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Vatican, capitala lumii catolice