Locuri de poveste din România. Muzeul Oului Vama – Bucovina
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Paștele e aproape, iar după cum știți Iepurașul a venit și cu câteva zile libere pentru părinți. O ocazie numai bună de a vizita un loc frumos din țara noastră. Când spunem Paște ne gândim inevitabil la iepurași, ouă și vacanță. Ei bine, astăzi vorbim despre un loc minunat din România și anume Muzeul Oului Vama – Bucovina. Nu știm câți dintre voi au auzit de el, însă astăzi veți afla cu siguranță detalii.
Cel mai mare muzeu de acest tip din țară
Muzeul Oului Vama – Bucovina este cel mai mare muzeu de acest gen din România și îi aparține doamnei Letiția Orșivschi, profesor de artă textilă și decorativă, cu care am stat și noi de vorbă. Muzeul ei se întinde pe o suprafață de peste 800 de metrii pătrați și reunește mii de ouă care provin atât din țară, cât și din lume. Nici nu vă puteți imagina câte feluri de ouă se regăsesc în colecție. Există atât ouă rare, precum cele de emu, nandu, tinamu, broască țestoasă, crocodil, flamingo, dar și ouă de dimensiuni foarte mici precum cele de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, păun etc.
De asemenea, din colecția muzeului fac parte o mulțime de ouă spectaculoase, decorate în diferite tehnici. Printre ele amintim ouăle perforate din Cehia, ouăle pictate și „potcovite” din Ungaria, ouăle realizate în tehnici textile din Luxemburg și Malta, ouăle „zgâriate” din Germania, dar și ouăle din lavă vulcanică din Turcia. Din colecție mai fac parte și ouă din pietre semiprețioase, ouă din lemn exotic sau ouă din porțelan. Unul dintre cele mai spectaculoase exponate este un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen, cu o vechime de peste 120 de ani.
„Sunt peste 15.000 de exponate acum. Foarte multe noutăți. Peste 800 de metrii pătrați ca suprafață expozițională, zece săli mari, cu ouă provenite din 82 de țări ale lumii. Am adăugat și piese la colecția internațională și acum avem 5.000. Ca surpriză avem o zonă de povești pentru copii și de anul acesta am deschis o sală cu expoziții temporare. Spre exemplu, în perioada aceasta avem expoziție de păpuși și figurine”, ne-a explicat prof. Letiția Orșivschi.
Cum ajungi la Muzeul Oului
Muzeul despre care vă povestim se află în comuna Vama, județul Suceava. Pentru a vedea care e distanța pe care trebuie să o parcurgeți până acolo tot ce aveți de făcut este să intrați aici și să alegeți punctul de plecare. În ceea ce privește programul, muzeul poate fi vizitat până în 1 mai în intervalul orar 10:00 – 14:00. O excepție se face în Săptămâna Mare, adică de luni, 18 aprilie, până sâmbătă, 23 aprilie, când programul de vizitare este în intervalul orar 10:00 – 17:00. Duminica programul este între orele 10:00 – 14:00. Biletele pentru adulți costă 15 lei, iar cele pentru copii costă șase lei.
Dicționar
Aborigen: băștinaș;
Băștinaș: (persoană) care se află din moși – strămoși pe pământul pe care locuiește.