Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Vatican, capitala lumii catolice. Acest stat-oraș din Roma este un lăcaș religios, cultural și istoric extrem de important.
Cu ocazia Paștelui catolic, noi am decis să vorbim despre Vatican. Așa cum Muntele Athos este centrul religios al ortodocșilor, așa este Vatican capitala catolică. El a avut un rol foarte important în istoria Europei.
Orașul Vatican este un oraș-stat independent ce se află în interiorul Romei. Imaginați-vă cum ar fi ca un cartier din orașul vostru să fie o țară independentă. Oficial, el a devenit independent în anul 1929, an în care a și primit oficial acest nume. Populația țării este de 825 de oameni, iar suprafața sa este de doar 49 de hectare. Asta face ca Vaticanul să fie cel mai mic stat din lume, atât ca populație, cât și ca suprafață.
Zona din stânga râului Tiber, adică zona Vaticanului de astăzi, a fost cândva o zonă mlăștinoasă cunoscută sub numele de Ager Vaticanus. La începuturile Imperiului Roman, ea a devenit o regiune administrativă populată de vile scumpe.
Tot aici a fost construit și un circ în grădinile mamei împăratului Caligula. În urma incendiului care a distrus majoritatea Romei în anul 64 d.Hr., împăratul Nero a decis să arunce vina pe creștini, executându-i pe Sfântul Petru alături de alți oameni la baza dealului Vatican, loc unde au fost îngropați într-o necropolă.
Creștinismul a fost acceptat de romani ca religie oficială în urma Edictului de la Milan semnat de împăratul Constantin I în anul 313. La scurt timp, acesta a început să construiască o bazilică deasupra mormântului Sfântului Petru. Această bazilică a devenit imediat un centru spiritual pentru creștini.
Bazilica Sfântului Petru a fost avariată în anul 846 de către pirați. În urma acestui incident, Papa Leo al IV-lea a ordonat construcția unui zid de protecție în jurul clădirii. Construcția a fost finalizată în anul 852. Zidurile au fost modificate și mărite până în anii 1640, sub conducerea Papei Urban al VIII-lea. De atunci, zidurile au forma pe care o cunoaștem astăzi.
Mulți nu cunosc faptul că Vaticanul a fost abandonat la un moment dat timp de câțiva zeci de ani. Această schimbare a avut loc în anul 1309. Atunci, locuitorii Vaticanului au plecat către Avignon, Franța, iar orașul a intrat în reparații generale.
Mutarea nu avea să dureze mult. Cu toții s-au întors în Vatican în anul 1377. Nicholas al V-lea a ordonat în anul 1450 construcția Palatului Apostolic care s-a transformat ulterior în casa oficială a fiecărui Papă. Tot aici a fost depozitată toată colecția de cărți, colecție care s-a transformat în timp în Biblioteca Vaticanului. În anii 1470, Sixt al IV-lea a început construcția renumitei Capele Sixtine. Aceasta conține fresce renumite de la artiști renascentiști precum Botticelli și Perugino.
În anul 1503 aveau să aibă loc schimbări majore după ce Iuliu al II-lea a devenit papă. Acesta l-a angajat pe Michelangelo să picteze tavanul Capelei Sixtine, lucru ce s-a și întâmplat în anul 1508. Tot atunci, Iuliu a cerut demolarea Bazilicii Sfântului Petru, care la acea vreme avea deja o vechime de 1200 de ani, ca în locul ei să fie construită una nouă.
Moartea lui Iuliu avea însă să schimbe traiectoria lucrărilor. Acest eveniment a dat naștere unui adevărat conflict în legătură cu modul în care construcția să fie finalizată. Michelangelo a pus capăt acestui blocaj în anul 1547, luând decizia ca proiectul inițial să fie respectat pe deplin.
Giacomo della Porta a fost cel care a completat domul bazilicii în anul 1590, în timp ce restul structurii a fost finalizată abia în anul 1626. Având o înălțime de 140 de metri, basilica Sfântului Petru a fost cea mai înaltă biserică până în anul 1989, an în care a fost finalizată Bazilica Notre-Dame de la Paix din Coasta de Fildeș.
Muzeul Vaticanului își are originile în colecția de sculpturi a lui Iuliu al II-lea. Prima galerie de artă a fost deschisă publicului de către Papa Clement al XIV-lea în anul 1773. Aceasta a fost ulterior extinsă de către Papa Pius al VI-lea. În timp, toți mai mulți papi au adus contribuții, Muzeul Egiptean Gregorian, Muzeul Etnologic și Colecția de Artă Religioasă Modernă și Contemporană fiind doar câteva dintre adăugiri.
Papii dețineau puterea asupra mai multor teritorii cunoscute sub numele de State Papale. Aceste teritorii ocupau aproape în întregime zona centrală și de nord a Italiei. Totuși, în anul 1870, guvernul italian unificat a decis să revendice toate teritoriile, lăsându-i Vaticanului doar pământul din interiorul zidurilor.
Acest eveniment a dat naștere unui adevărat conflict ce a durat 60 de ani. Cel care a pus capăt conflictului a fost Benito Mussolini în februarie 1929. Acesta a decis să ofere Vaticanului 92 de milioane de dolari în schimbul teritoriilor pierdute și le-a acordat independență deplină. Din acel moment, Vaticanul este capitala religioasă pentru 1,2 miliarde de creștini de pe glob. Interesant că tot în acea perioadă a fost înființată și ambasada României din Vatican. Mai exact, ea există din anul 1920, adică are o vechime de peste 100 de ani.
Vatican găzduiește una dintre cele mai impresionante colecții de artă din lume. Bazilica Sfântul Petru, printre a cărui arhitecți se numără Bramante, Michelangelo, Giacomo della Porta, Maderno și Bernini, este una dintre cele mai importante opere ale arhitecturii renascentiste.
De asemenea, Capela Sixtină este cunoscută pentru frescele sale, fresce la care au lucrat artiști cunoscuți precum Perugino, Domenico Ghirlandaio și Botticelli. De asemenea, tavanul acesteia conține Judecata de Apoi, una dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Michelangelo.
Biblioteca Apostolică din Vatican și colecțiile Muzeului Vatican au o importanță culturală, științifică și istorică deosebită. Vaticanul a fost inclus în anul 1984 în Patrimoniul UNESCO. El este singurul stat ce se află pe deplin în patrimoniu.
Interesant este că Vaticanul, precum orice altă țară care se respectă, are propriul campionat de fotbal. Acesta se numește Vatican City Championship și este format din opt echipe. Echipele sunt formate din polițiști, gardienii muzeelor și chiar din garda oficială elvețiană. Cea din urmă este responsabilă de protecția constantă a Papei.
Sursă foto: pixabay.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Singapore, țara unde guma de mestecat este interzisă