„Jack și vrejul de fasole” urcă pe scenă. Când și unde are loc spectacolul
Poveștile sunt atât de frumoase. Te poartă într-o altă lume și parcă totul e atât de real. Sunt frumoase când le auzim, când le citim, dar cu siguranță sunt mai interesante atunci când le și vedem. „Jack și vrejul de fasole” urcă pe scenă. Spectacolul are loc sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 11:00, la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
Spectacolul se adresează copiilor cu vârsta de peste cinci ani și are o durată de 80 de minute. „Jack și vrejul de fasole” e un basm, iar basmele în general ne amintesc cum să avem curaj. Vă spunem un secret: uneori chiar și adulții au nevoie să „călătorească” în această lume a basmului. Așadar, puteți merge împreună la spectacol. „Atunci când frumusețea copilăriei este umbrită de griji sau nevoi, creativitatea devine unica modalitate prin care realitatea poate fi transformată într-o lume de basm. Atunci când uităm să visăm sau să sperăm, personajele din povești ne reamintesc cum să ne regăsim curajul și puterea de a crede. Și chiar dacă întâmplările pe care urmează să vi le istorisim vă par cunoscute, aveți răbdare. Căci fiecare lectură și fiecare vizionare dezvăluie noi sensuri, așa cum doar basmele cu tâlc o pot face.
Pornim la drum alături de Jack. Un băiat naiv, dar tare năstrușnic, care pleacă la târg pentru a o vinde pe văcuța Milky. Însă în locul unui pumn de bănuți, ștrengarul se întoarce acasă cu patru boabe de fasole fermecată, convins că acestea vor crește și crește și crește, transformându-se într-un vrej uriaș. Iar când vrejul răsare peste noapte și se înalță până dincolo de nori, Jack se aventurează în explorarea noului tărâm, unde va descoperi o găină cu ouă de aur, un pitic cu barbă cântătoare și o harpă vorbitoare”, spun reprezentanții teatrului.
Visul unei lumi mai bune
Regizorul Octavian Jighirgiu e de părere că în spatele poveștii stă o aspirație către o lume mai bună. „De ce Jack și vrejul de fasole? Pentru că în inocența personajului principal stă o forță imbatabilă menită să învingă toate nedreptățile unei lumi tot mai haotice. Dincolo de poveste, în balansul dintre cele două planuri, cel real și cel de mai sus de cer, stă ascunsă o profundă aspirație umană: visul unei lumi mai bune”, spune regizorul. Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate online, de aici.
Tot sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 17:00 și de la ora 18:30 copiii pot urmări piesa „Hainele cele noi ale împăratului”. Spectacolul se joacă pe scena Teatrului Ion Creangă, în Sala Mică, și e recomandat pentru cei cu vârste cuprinse între trei și șase ani. „Luminăția Sa, măritul Împărat prea bine îmbrăcat și foarte lăudat are tot timpul nevoie de aplauze și complimente. Lui nu-i pasă de regat. Toată ziua visează țesături fine și broderii de calitate, de fiecare dată unele mai noi și mai grozave. Dar când supușii săi ajung la capătul puterilor și al răbdării, împăratului i se pregătește o surpriză.
Sub direcția de scenă a Ioanei Petre și cu un scenariu împrospătat de Radu Crăciun, care presară rime și cântece pline de umor în povestea lui Hans Christian Andersen, spectacolul livrează o întreagă paletă de dungi, buline și nuanțe fine. Și un final neașteptat, pe care copiii și părinții vor trebui să îl descurce, pentru a salva Împărăția”, transmit reprezentanții teatrului. Biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate de aici.