Mii de materiale educaționale interactive puse la dispoziția cadrelor didactice
LIVRESQ, cea mai mare platformă de creare de conținut educațional din România, lansează o importantă funcționalitate tip suport. Practic, cadrele didactice au la dispoziție mii de materiale educaționale interactive pe care le pot utiliza.
Fiecare profesor poate refolosi sursa oricărei lecții din biblioteca publică a platformei, dacă autorii și-au dat acordul. Primele materiale pentru care s-a activat deja această funcționalitate sunt resursele educaționale deschise (R.E.D.) dezvoltate pe LIVRESQ de către experții e-learning din Proiectul CRED, al Ministerului Educației. În biblioteca virtuală de care am pomenit se regăsesc peste 13.400 de materiale educaționale interactive. Dintre acestea, 4.100 sunt publice, 273 sunt materiale R.E.D ale CRED și 358 sunt materiale omologate de Ministerul Educației. Biblioteca poate fi accesată aici.
„Platforma LIVRESQ a fost una dintre puținele aplicații educaționale Made in Romania care a oferit profesorilor un instrument gratuit pentru elaborarea de resurse educaționale digitale. Mulți dintre experții R.E.D. din proiectul CRED folosesc această platformă pentru a realiza conținut educațional ca și resursă educațională deschisă. Până în prezent, aproape 10% dintre resursele realizate în CRED au fost dezvoltate folosind LIVRESQ. Ceea ce arată faptul că este o platformă fezabilă, intuitivă și adecvată construirii de resurse educaționale”, a declarat Liviu Constandache. Acesta e coordonator R.E.D. în cadrul proiectului CRED al Ministerului Educației.
Toate materialele sunt publicate de către cadrele didactice pentru a fi folosite atât la clasă, cât și acasă. De acum încolo profesorii creatori își pot manifesta opțiunea de a face publice și sursele materialelor dezvoltate. Cu noua funcționalitate nu doar produsul final se va putea refolosi, ci și sursa lui. Sursa poate fi folosită ca bază pentru a crea noi materiale educaționale. În prezent pe platformă se regăsesc 229 de surse editabile.
Un pas înainte pentru creșterea calității învățământului digital
„Principiul reutilizării în e-Learning spune că nu trebuie să pornești mereu de la zero atunci când dezvolți un material educațional, ci poți începe deja cu o bază validată de alți experți pe care ai șansa apoi să o îmbunătățești. În acest fel reduci timpii de dezvoltare și crești calitatea materialului final. Partajarea și reutilizarea ușoară a sursei reprezintă un mare pas înainte pentru a crește calitatea învățământului digital”, a declarat Alex Mălureanu, cofondator Ascendia S.A.
Ascendia e o companie de eLearning și unul dintre principalii dezvoltatori de software și conținut digital pentru sfera educațională din România. Compania le oferă cadrelor didactice instrumente digitale, astfel încât acestea să-și ajute elevii să-și dezvolte abilitățile, obiceiurile și mentalitățile necesare succesului la școală și nu numai.