Astăzi este sărbătorită în toată lumea Ziua tenisului de masă. Acest sport nu doar că te solicită fizic, dar este și extrem de distractiv dacă îl joci alături de prieteni. Voi știți de unde vine denumirea și ce înseamnă ping pong?
Astăzi, 6 aprilie, este sărbătorită în toată lumea Ziua tenisului de masă, unul dintre cele mai iubite sporturi din lume. Pe lângă că este un sport antrenant, tenisul de masă, cunoscut și sub numele de ping-pong, este o activitate recreațională minunată. Nu ai nevoie de foarte multe lucruri pentru a-l juca, doar de două palete, o masă și o minge.
Totuși, ce înseamnă ping pong? Această denumire există încă de la originile sportului. El a mai fost numit și Whiff Whaff, Flim Flam, Gossima și multe altele. Cu toate astea, ping pong este cel care a devenit popular cu ajutorul unui fabricant de echipament sportiv. Istoricii sunt de părere că originea numelui „ping pong” vine de la sunetele făcute de minge atunci când e lovită.
Jucat de clasa bogată din Anglia
Istoria tenisului de masă începe în Anglia la sfârșitul secolului al XIX-lea. Fiind inspirat din cel de câmp, primii jucători de tenis de masă făceau parte din clasa bogată a societății. Primul meci a fost jucat cu ajutorul unui dop de șampanie drept minge și a două cutii de trabucuri pe post de palete. Fileul era format din mai multe cărți.
Cu toate astea, pe atunci tenisul de masă era văzut doar ca o activitate distractivă pentru clasa bogată. Nimeni nu lua acest joc în serios. Abia în anul 1890, englezul David Foster a văzut potențialul și a organizat primul meci oficial de tenis de masă.
În anul 1897 a fost organizat primul campionat național în Ungaria. Întors dintr-o călătorie în Statele Unite, James Gibb a introdus pentru prima oară mingea goală asemănătoare celei de astăzi. Până atunci fuseseră folosite mingi din cauciuc care erau mult mai grele. După un an, E.C. Goul, un entuziast britanic al jocului, a creat primele palete acoperite de cauciuc. Acesta a fost momentul când tenisul de masă pe care îl cunoaștem astăzi a început cu adevărat.
A devenit sport olimpic abia în 1988
Tenisul de masă a devenit un sport olimpic abia în anul 1988 la Olimpiada de la Seoul, Coreea de Sud. Primii medaliați cu aur au fost Cheng Jing, o sportivă de origine chineză, și Yoo Nam-kyu, un atlet din Coreea de Sud. Sportul a devenit din ce în ce mai profesionist, în anul 1996 lansându-se Pro Tour.
Începând cu 1995, asiaticii început să domine acest sport. Wang Liqin este triplu campion mondial și a fost numărul 1 mondial timp de mai mulți ani. În prezent, tenisul de masă este cel mai practicat sport pe continentul asiatic. În 2005, specialiștii au estimat că la nivel mondial, el este practicat de peste 260 de milioane de sportivi. Cu siguranță numărul a crescut drastic de atunci.