Alpiniștii români urcă pe cel mai periculos munte din lume. Foarte puțini oameni au curajul acesta
Alpiniștii români au plecat să cucerească cel mai periculos munte din lume. Expediția va dura două luni. Acesta este ultimul munte de peste 8000 de metri necucerit de români.
Astăzi, 5 aprilie, începe cea mai recentă expediție montană a cunoscutului alpinist român, Horia Colibășnu. Acesta urmează să cucerească ultimul munte de peste 8000 de metri neatins de români.
Kangchenjunga este al treilea vârf ca înălțime de pe planetă, altitudinea sa fiind de 8586 de metri. El reprezintă o adevărată provocare pentru alpinismul din România. Pentru a atinge acest obiectiv, Horia Colibășanu va face echipă cu Marius Gane și slovacul Peter Hámor. Împreună, cei trei au fost împreună anul trecut la Dhaulagiri în Nepal.
Expediția va începe cu un trekking de aproximativ zece zile pentru a ajunge în tabăra de bază, la 5200 de metri altitudine. Ruta de apropiere de baza muntelui traversează o zonă sălbatică și izolată din Himalaya, la granița dintre Nepal și India. Durata expediției va fi de două luni.
Alpiniștii preconizează că în jurul datei de 20 mai va fi o “fereastră” de vreme bună pentru ascensiune. Până atunci, ei își propun să se aclimatizeze și să echipeze ruta. Kangchenjunga este cel mai periculos munte din lume. El doar cu 25 de metri mai puțin decât K2. Distanța dintre ultima tabără și vârf este extrem de mare.
Cine sunt alpiniștii români care pleacă în aventură
Horia Colibănașu a participat la 23 de expediții internaționale de-a lungul carierei. El este românul cu cele mai mari performanțe în alpinismul de altitudine, cu opt „optimari” urcați. Timișoreanul este singurul român care a ajuns pe K2, Annapurna și Dhaulagiri, trei dintre cei mai periculoși cinci munți din lume.
A fost distins cu medalia de aur pentru merit sportiv din partea guvernului Navarrei și cu „Spirit of Mountaineering” din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017 a primit cea mai importantă distincție pe care o poate acorda președintele României. Este vorba despre Ordinul Național „Steaua României”, grad de cavaler. El este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.
Marius Gane are o experiență de peste 30 de ani în alpinismul de mare altitudine. A făcut parte din prima expediție integral românească de pe Everest, în 2003. El a realizat premiere românești pe mai multe trasee de mare dificultate precum vârful Denali (6194 m, Alaska) pe ruta West Rib și ascensiunea Nanga Parbat (8126 m) pe fața Rupal, considerat cel mai înalt versant din lume (4600 metri diferență de nivel). Din anul 1988 activează ca salvator montan, voluntar în echipa Serviciului Public Salvamont Argeș (zona Făgăraș Sud).