Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Insula Null, cel mai vizitat loc de care n-ai auzit
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre insula Null, cel mai vizitat loc de care n-ai auzit. Ea se află acolo unde ecuatorul se încrucișează cu meridianul Greenwich.
Locul despre care o să vorbim astăzi este unul dintre cele mai vizitate din lume. Cu toate astea, sunt convins că nu ați auzit niciodată de el. Insula Null este o insulă imaginară care se află în apropierea coastei vestice a Africii, în locul unde ecuatorul și meridianul Greenwich se întâlnesc. Asta înseamnă că insula are coordonatele 0°N 0°E, acest fapt stând la baza numelui său.
Originile insulei Null sunt necunoscute. Cu toate astea, ea a devenit cunoscută după anul 2011, an în care a fost desenată pe Natural Earth, un site web unde cartografii din toată lumea își pot încărca hărțile și analizele geografice.
Utilizatorii site-ului au cartografiat o bucată de pământ de un metru pătrat exact la coordonatele 0°N 0°E. Această bucată de pământ avea scopul de a-i ajuta pe analiști să detecteze probleme în timpul procesului de geocodare.
Insula Null conține o mulțime de adrese bizare
Geocodarea este o funcție de cartografiere care preia date ce conțin adrese și le transformă în coordonate geografice. Astfel, aceste adrese pot fi puse pe hartă ulterior. De exemplu, un tabel de clădiri din București ar putea include Palatul Parlamentul, Universitatea din București sau Muzeul Municipiului București și adresele lor.
De obicei, aceste adrese au sens doar pentru noi, oamenii. Calculatoarele și aplicațiile au nevoie ca aceste adrese să fie „traduse” pe limba lor. Astfel, pentru a introduce Palatul Parlamentului în aceste programe nu vom scrie adresa Strada Izvor, nr. 2-4, ci coordonatele 44.427454°N, 26.087287°E.
Cu toate astea, din cauza erorilor umane, ale datelor incomplete sau chiar ale erorilor de sistem, procesul de geocodare nu funcționează de fiecare dată așa cum ne-am aștepta. Străzile scrise greșit, numerele inexistente ale unor clădiri sau alte probleme pot crea adrese invalide.
Programul observă că există o eroare în sistem și o marchează cu 0,0. Astfel, insula Null a ajuns să fie formată din toate erorile făcute vreodată de un program de geocodare.
Chiar există ceva în locul insulei Null
Locația insulei Null se bazează pe Sistemul Geodetic Mondial care a fost stabilit în anul 1984, adică tot sistemul de latitudini și longitudini pe care îl învățăm la școală. Chiar și aplicații precum Google Maps sau Google Earth îl folosesc. Ai încercat vreodată să cauți o locație pe Google Maps folosindu-te doar de coordonate? Desigur, există unele programe care și-au dezvoltat un sistem propriu de împărțire al Pământului. Ele nu sunt însă la fel de des întâlnite.
Cu toate astea, ați fi surprinși să aflați că insula Null nu este doar o glumă între geografi, și nici doar o adunătură de erori. În punctul unde se întâlnesc ecuatorul și meridianul Greenwich se află Stația 13010, cunoscută și sub numele de „Soul”.
Soul este o stație plutitoare de observare a vremii. Ea este ancorată permanent la acele coordonate, colectând date despre temperatura aerului și a apei, viteza și direcția vântului și multe altele. Soul nu este singura stație de genul de pe glob. Putem fi însă siguri că este cea mai populară. Toate aceste stații plutitoare ne ajută să observăm și să înțelegem modificările climatice ale globului.
Insula Null este un amestec bizar de geografie imaginară, geografie reală, matematică și fantezie. De asemenea, ea este locația stației Soul. Oricum ai vrea să o vezi, acest loc este cu siguranță unul dintre cele mai interesante de pe glob.