1 aprilie – Ziua Păcălelilor. În ce țări mai e sărbătorită
În fiecare an, în data de 1 aprilie, sărbătorim Ziua Păcălelilor. Această zi e celebrată de mai multe secole și de către mai multe culturi și țări. Totuși, originea ei rămâne un mister. Nu se știe cu exactitate cum a luat naștere această zi, însă există câteva asocieri cu diverse evenimente ce au avut loc de-a lungul timpului.
Ziua Păcălelilor nu are nevoie de vreo prezentare specială. Toată lumea știe că în această zi se fac glume și farse. De câțiva ani chiar și marile companii au intrat în acest joc făcând păcăleli de 1 aprilie. Conform history.com, unii istorici presupun că Ziua Păcălelilor datează din anul 1582, atunci când Franța a trecut de la calendarul iulian la calendarul gregorian. În calendarul iulian, ca și în calendarul hindus, noul an începea odată cu echinocțiul de primăvară, în jurul datei de 1 aprilie.
Persoanele care au primit cu întârziere vestea trecerii de la un calendar la altul, sau cei care nu au recunoscut că începutul anului s-a mutat la 1 ianuarie, au fost țintele glumelor și a păcălelilor. În Franța Ziua Păcălelilor se numește „Poisson d’avril”, adică „pește de aprilie”. Denumirea vine de la una dintre cele mai răspândite farse care se făceau. Pe spatele oamenilor se lipeau, fără ca aceștia să-și dea seama, pești de hârtie, care semnificau faptul că persoanele respective erau unele credule.
Istoricii mai leagă Ziua Păcălelilor și de festivaluri precum Hilaria, care era celebrat în Roma Antică la sfârșitul lunii martie. Evenimentul presupunea ca oamenii să se deghizeze și să facă glume pe seama semenilor și chiar a magistraților. Se mai spune, de asemenea, că Ziua Păcălelilor ar fi fost legată de echinocțiul de primăvară, când mama natură îi păcălea pe oameni cu vremea schimbătoare și imprevizibilă.
Cum e sărbătorită Ziua Păcălelilor în alte țări
Poisson d’avril din Franța a fost preluată și de țări precum Belgia, Italia, Olanda, Canada și Portugalia. Și spaniolii au preluat sărbătoarea de la francezi, însă ei au numit-o „Pescado de abril”. În Spania există și o zi națională dedicată păcălelilor. Aceasta e celebrată în 28 decembrie. Conform acclaimhealth.ca, în Marea Britanie, Scoția și Irlanda se fac farse până la prânz. Oricine face o farsă după prânz e considerat a fi prostuț.
În unele state din sudul Statelor Unite se sărbătorește „Săptămâna farselor” („The Week of Foolery”), care începe cu șapte zile înainte de ziua propriu zisă a farselor. În Brazilia această zi se numește „Dia da Mentira”, care se traduce prin „Ziua minciunii”. Presa creează și publică povești false, în timp ce oamenii le spun prietenilor lor povești inventate.
Dicționar
Magistrat: membru al corpului judiciar (judecător, procuror).