Invențiile au schimbat viața oamenilor. Cureaua, un accesoriu des întâlnit în ținutele oamenilor
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne mai gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre curea, un accesoriu ce ne poate îmbunătăți ținutele.
Cureaua este un accesoriu cu dublă utilitate. Pe de-o parte ne ajută în cazul în care pantalonii ne sunt largi, iar pe de altă parte oferă un aer cool ținutei. În ultimii ani cureaua e mai degrabă folosită ca accesoriu. De cele mai multe ori, fetele aleg să se îmbrace simplu, însă asortează ținuta cu o curea de efect. Deși ținuta poate căpăta astfel un aer cool, la fel de bine poate fi dezavantajată de o curea aleasă greșit. Cureaua se regăsește aproape în orice dulap. Inclusiv în cazul copiilor. Totuși, puțină lume știe care e istoria curelei și cum a apărut ea. Despre asta vom vorbi, în ceea ce urmează.
Când au apărut primele curele
Acest accesoriu a apărut cu foarte mult timp în urmă, iar la început curelele au fost purtate doar de către bărbați. Conform dalgado.de, cea mai veche atestare documentară a curelelor masculine datează încă din Epoca Bronzului. Epoca Bronzului urmează după Neolitic și a început în Orientul Mijlociu în jurul anului 3300 î.Hr. și apoi a progresat încet prin Europa până la 1200 î.Hr. La început, curelele erau în primul rând utilitare, fiind un mijloc de a transporta unelte, dar și arme și muniție. Brâiele militare purtate în jurul taliei și concepute pentru a menține armele la locul lor sunt considerate primele curele din istorie. Curelele din piele erau, de asemenea, foarte populare în armata greacă și romană datorită flexibilității și durabilității lor, care garantau libertate de mișcare și o anumită protecție.
Femeile au început să poarte curele mult mai târziu decât bărbații, dar au făcut-o din aceleași motive utilitare. Femeile din Evul Mediu își purtau poșetele și evantaiele prinse la curea. Într-un fel, cureaua a fost predecesorul genții moderne, așa cum o cunoaștem noi. Cu toate acestea, odată cu inventarea poșetei și popularitatea bluzei și a fustei lungi, curelele au avut libertatea de a-și pierde caracterul utilitar și de a deveni mai mult un accesoriu vestimentar. Doamnele și domnișoarele au folosit curele la pantaloni încă din anii 1930.
Curelele azi
De-a lungul secolelor evoluția curelelor a fost impresionantă. În ultimii ani varietatea lor a explodat de-a dreptul. Pe piață se regăsesc curele clasice, curele sport, curele împletite sau din diverse materiale, lanțuri etc. De asemenea, în magazine se regăsesc curele într-o mulțime de culori. Pentru femei, cureaua s-a transformat într-un accesoriu vestimentar esențial. Au trecut vremurile în care curelele aveau ca scop să țină la locul lor o piesă de îmbrăcăminte. Acum ele pot armoniza o întreagă ținută atunci când sunt combinate și cu alte accesorii precum genți, pantofi sau bijuterii. În ceea ce privește bărbații, pentru aceștia cureaua a devenit cel mai frecvent accesoriu. În cazul lor o curea întregește ținuta, iar asortarea curelei cu pantofii devenit un fel de regulă în modă.