Misterioasele sirene. Se vorbește despre aceste ființe de mii de ani
Probabil sunteți obișnuiți cu ele din filme și povești, dar știți cum au apărut sirenele? Ele există de mii de ani în culturile de pe tot globul.
De la marile epopei din Grecia Antică și până la filmele Disney din prezent, sirenele au fost o parte importantă din cultura fantastică a omenirii.
Sirenele există în mitologie de mii de ani
Totuși, cum au apărut sirenele? Civilizațiile au luat mereu naștere lângă râuri și mări. Apa reprezintă una dintre cele mai importante surse de viață. Cu toate astea, ea reprezintă și un pericol pentru noi, mai ales dacă nu știm să înotăm.
Religiile au pus accentul dintotdeauna pe pericolele, dar și pe minunile care se ascund sub apă. Unii dintre cei mai vechi zei erau portretizați ca fiind o combinație dintre oameni și pești. “Ea” sau “Enki”, aducătorul de cunoaștere, artă și știință este primul astfel de zeu. El era venerat de babilonieni acum peste 7.000 de ani.
Pe parcursul timpului au început să apară și zeițe ale mări. Prima avea o înfățișare foarte asemănătoare cu sirenele pe care le cunoaștem noi astăzi. Este vorba despre zeița asiriană Atargatis care a decis să se ascundă de muritori după ce a ucis din greșeală un om. După ce s-a scufundat în adâncul apelor pentru a deveni pește, marea a refuzat să-i ascundă frumusețea. Astfel, partea superioară a corpului a rămas umană.
Grecii au adoptat o parte din această poveste, transformând-o în cunoscuta zeiță Afrodita. Cel mai clar exemplu al poporului mării din mitologia greacă a fost Triton, fiul lui Poseidon și al Amfitritei. Acesta este înfățișat ca o variantă masculină a sirenei.
Fiecare cultură le percepe diferit
Mitul sirenei s-a răspândit rapid pe glob. Mai multe culturi au preluat aspecte ale acestor creaturi fantastice. De asemenea, oamenii din diferite zone ale lumii au aveau și atitudini diferite față de ele.
De exemplu, grecii se temeau de sirene. Pentru ei, aceste ființe erau diabolice, îi ademeneau pe marinari cu melodiile lor frumoase iar la final îi înecau. Astfel de superstiții au ajuns și pe insulele britanice. Sirenele reprezentau semne rele. Ele erau spirite diabolice ale mării care prevesteau furtuni, scufundări de vase și chiar moartea persoanei care le-a văzut.
Cu toate astea, multe alte culturi au definit sirenele ca fiind creaturi cu suflet bun dar care sunt extrem de timide. Legendele chinezești vorbesc despre cum lacrimile de sirenă formează cele mai frumoase perle de pe glob. Marinarii din China credeau că sirenele au puterea de a-i face nemuritori prin cântecele lor.
În orientul mijlociu, persanii nu vedeau sirenele ca pe ființe cu coadă de pește, și ca pe oameni care puteau trăi sub apă. În multe povestiri, sirenele sunt înfățișate precum femei și bărbați foarte frumoși care pot avea copii cu oamenii de la suprafață. Ulterior, acești copiii puteau să trăiască în apă dacă voiau.
Cum au devenit sirenele cu adevărat populare
Povestea care a popularizat cel mai mult aceste creaturi fantastice a fost renumit basm lui Hans Christian Andersen intitulat „Mica sirenă”. Această poveste a stat la baza tuturor sirenelor care apar în filme, în desene animate și în seriale în ziua de astăzi.
Unul dintre cele mai cunoscute filme Disney este „Mica sirenă”, film adaptat după basmul lui Andersen. Mica sirenă a dat startul unei adevărate renașteri în cadrul Disney. Înainte, prințesele respectau standardele stabilite de poveștile vechi. În schimb, Ariel avea o fire rebelă și independentă și nu aștepta să fie salvată de un prinț. Acest lucru a impresionat și a inspirat fetițe de pe tot globul.
O altă poveste foarte apreciată cu sirene este Ponyo, unul dintre cele mai iubite filme ale celebrului Studio Ghibli din Japonia. Ponyo este despre un fost vrăjitor care locuiește sub apă alături de fiica sa Brunhilde și de surioarele ei.
În timp ce se plimba alături de familia sa într-un submarin, Brunhilde a decis să se strecoare afară cu ajutorul unei meduze. Ulterior ea este prinsă și capturată de un pescar. În cazul în care sunteți curioși despre cum a reușit micuța Brunhilde să scape, folosiți-vă de această aniversare pentru a urmări filmul online. Cu siguranță nu vei regreta.