Copii și părinți au aprins 400 de lumânări de Ziua Mondială a Teatrului, la Timișoara, cu un mesaj: STOP THE WAR
Aseară, la Timișoara, a avut loc un moment inedit. La finalul spectacolului, actorii, dar și spectatorii, printre care copii și părinți, au aprins 400 de lumânări în fața Teatrului Național din Timișoara. Acțiunea face parte din campania pe care instituția o desfășoară, STOP THE WAR.
În fiecare an, în 27 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, din păcate, aniversarea e una tristă. Asta din pricina războiului care încă continuă în țara vecină. Ieri, toți cei care au trecut prin centrul orașului au văzut afișat, pe trotuar, mesajul „STOP THE WAR”, care înseamnă, în traducere, „Opriți războiul”. De la ora 18:00 a avut loc spectacolul Anna Karenina. În deschidere, directorul general al Teatrului Național, Ada Hausvater, a făcut un apel la solidaritate și la sprijinirea ucrainenilor și a refugiaților prin donații către organizațiile care participă la gestionarea logistică a primirii refugiaților de război. De asemenea, alături de spectatorii prezenți în sală, s-a păstrat un moment de reflecție pentru victimele războiului.
Când spectacolul s-a încheiat, actorii și spectatorii au primit lumânări pe care le-au aprins, împreună, în fața Teatrului Național Timișoara, pe mesajul „STOP THE WAR”. „Împreună cu publicul său, Teatrul Național face acest gest de participare simbolică și susținere pentru toți acei bărbați, femei și copii din Ucraina pentru care viitorul s-a schimbat pentru totdeauna. Un gest care, mai cu seamă, ne amintește nouă, tuturor, de valorile umane pe care le promovăm și cărora trebuie să le rămânem întotdeauna credincioși”, transmit reprezentanții instituției.
Despre Ziua Mondială a Teatrului
Ziua Mondială a Teatrului a fost inițiată în 1961 de Institutul Internațional de Teatru (ITI). Scopul acestei zile este de a conștientiza cât de valoros e teatrul. Pe lângă asta, comunitățile de teatru au ocazia de a-și promova activitatea. Unul dintre cele mai importante evenimente ce au loc cu ocazia acestei zile e difuzarea Mesajului Zilei Mondiale a Teatrului. Primul mesaj de acest tip a fost scris în 1962 de către Jean Cocteau.
An de an, în 27 martie, o persoană importantă a teatrului e invitată să formuleze acest mesaj. Ceea ce este cunoscut sub numele de Mesajul Internațional este tradus în peste 50 de limbi, citit de zeci de mii de spectatori înainte de spectacole din teatrele din întreaga lume și tipărit în sute de ziare. Mai multe despre această zi, precum și despre mesajul din acest an, puteți afla intrând aici.