Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Macracantha, păianjenul cu coarne de taur
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre macracantha, păianjenul cu coarne de taur. Acest păianjen superb trăiește în principa în estul și în sud-estul Asiei.
Animalul de astăzi nu este un taur care a fost micșorat prin magie, ci un păianjen deosebit din Asia. Macracantha este o specie unică din familia Araneidae, adică de păianjeni care țes pânze rotunde, în forma unei roți. Arahnida iese în evidență prin cei doi spini asemănători unor coarne de taur care ies din abdomenul femelelor. Păianjenii macracantha trăiesc din India și China până în sud-estul Asiei, în Borneo.
Femelele sunt mult mai mari decât masculii
Femelele macracantha au abdomene solide, asemănătoare unei carapace. Din acestea ies trei perechi de spini. Perechea din mijloc este cea lungă care se curbează în sus, dând impresia unor coarne. Acești spini lungi pot avea de trei ori lățimea abdomenului, adică 20 – 26 de milimetri, abdomenul având o lățime de 8 – 9 milimetri. Celelalte două perechi de spini sunt scurte și subtile și au cam aceeași lungime între ele.
Partea superioară a abdomenului femelelor poate avea o mulțime de culori. Există păianjeni macracantha galbeni, portocalii, roșii și chiar albi și negri. Partea inferioară a abdomenului are pete galbene și portocalii iar spinii au o tentă albăstruie. Masculul macracantha este mult mai mic decât femela, abdomenul său având o lățime de doar doar 1,5 milimetri iar țepii acestuia fiind scurți și conici.
Dispariția pădurilor tropicale le pune în pericol existența
Macracantha a fost descris pentru prima oară în anul 1864 de către Eugène Simon. Inițial se credea că el este o subspecie a altui tip de păianjen. Abia în anul 1974 s-a stabilit că macracantha este o specie unică.
Femele țes pânze de păianjen rotunde care au lățimea de aproximativ un metru. Totuși, ele nu își petrec timpul in centrul lor, ci la margine, pe frunze sau pe trunchiurile copacilor.
Macracantha crește în pădurile tropicale. Tăierea acestora în țări precum Singapore le pune în pericol existența. Acest păianjen este considerat începând din anul 2008 ca fiind vulnerabil. Menținerea și protejarea pădurilor tropicale este esențială pentru supraviețuirea speciei.